güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Hem Kadın Hem Engelli Olmak..

Engelime Renk Ver Yardımlaşma ve Spor Kulübü Başkanı Nercü Çalışkan,  “Engelli kadınlar 'toplumsal cinsiyet toplumsal engellilik' yargısı içerisinde var olma ve insan olmaktan doğan, onurlarını yüceltme mücadelesi vermektedirler.” Dedi.

Haber Giriş Tarihi: 08.03.2021 00:10
Haber Güncellenme Tarihi: 08.03.2021 00:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bandirmayasam.com.tr
Hem Kadın Hem Engelli Olmak..

Engelime Renk Ver Yardımlaşma ve Spor Kulübü Başkanı Nercü Çalışkan,  “Engelli kadınlar 'toplumsal cinsiyet toplumsal engellilik' yargısı içerisinde var olma ve insan olmaktan doğan, onurlarını yüceltme mücadelesi vermektedirler.” Dedi.

Nercü Çalışkan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

“Engelli bireylerin yaşadıkları sorunları, engelli kadınlar iki kat fazla yaşamaktadır. Hem engellilik nedeniyle farklı gözle bakılmak, dışlanmak, gibi, olumsuzluklar ve engellerle, hem de kadın olmanın ve kadınlara bakışın getirdiği, olumsuzluklarla karşı karşıya kalmaktadırlar.

Engelli kadınlar 'toplumsal cinsiyet toplumsal engellilik' yargısı içerisinde var olma ve insan olmaktan doğan, onurlarını yüceltme mücadelesi vermektedirler.

Toplumumuzda kadına yönelik cinsiyet ayrımcılığı, engelli kadınları da olumsuz yönde etkilemektedir.

Kadınsanız; iş, sağlık, eğitim, iyi bir gelir gibi temel hakların sağlanmasında, daha düşük şansınız var demektir.

Eğer hem engelli hem de kadınsanız bu şansınız da yok denecek kadar azalmaktadır.

Engelli kadınlar yaşları, sosyo-ekonomik ve kültürel seviyeleri, yaşadıkları bölge ne olursa olsun çok büyük oranda, insan hakları ihlalleri ile karşı karşıya kalmakta, ‘engelli' ve 'kadın' olmasından dolayı çok zor durumda kalmaktadır.

Ne yazık ki, kadınlar fiziksel ve psikolojik olarak şiddet görmeye devam etmektedir. Toplumsal olarak ayrımcılığa maruz kalan kadınlar, bir de engelli ise, daha da büyük sıkıntılar yaşamaktadır.

Diğer kadınlar gibi engelli kadınlarımız da, çalışma hayatında, sosyal hayatta ve hayatın diğer alanlarında, engelli ve kadın oldukları için ayrıştırılıyor, şiddete maruz bırakılıyor ve haklarından mahrum bırakılıyorlar.

Darp, şiddet, öldürme, tecavüz, yok sayma gibi insan haklarına aykırı eylemlere maruz kalan, engeli nedeniyle, çalışma hayatında iş bulamayan, engelli kadınlar meselesi, çözülmesi gereken toplumsal bir sorundur.

 Engelli olmaları ya da engelli bireylere bakım vermeleri nedeniyle çalışamayan, üretemeyen, para kazanamayan onlarca, yüzlerce kadın mağdur edilmektedir.

İşte bu nedenlerden dolayı 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, ülkemizde daha yoğun bir gündemle anılmaktadır. 8 Mart mücadeleye, dayanışmaya ve birlikte olaya davet günüdür. Çözümün bir parçası olma günüdür.

Yaşadıkları sorunlarla baş edebilmeleri için engelli kadınlar, psikolojik açıdan desteklenmeli, zayıf yönleri güçlendirilmeli ve güçlü yönleri arttırılmalıdır.

İhtiyaçlar dahilinde, engelli kadınlara, sosyal hizmet kuruluşlarında danışmanlık hizmetleri verilmelidir.

Engelli kadınların bir araya gelerek birbirleriyle deneyimlerini paylaşabilecekleri, sorunlarını gündeme getirebilecekleri ve çözüm üretebilecekleri ortamlar yaratılmalı ve grup terapileri yapılmalıdır.

Toplumun ön yargılarının en aza indirgenebilmesi için toplumu bilinçlendirici eğitim faaliyetleri düzenlenmelidir.

Yaşam kalitelerinin arttırılması için yasal düzeyde yaptırımların sağlanmasına yönelik çalışmalar yapılmalıdır.

 Engelli kadınlar, toplumsal hayatın içinde daha fazla yer almalı ve görünür olmalıdır.

8 Mart Dünya Kadınlar gününde Bütün Kadınları, bütün Engelli ve Şehit Annelerini ve Eşlerini, Çalışan, Üreten, Emek veren, Değer katan, Güzelleştiren bütün kadınları saygı ve sevgiyle selamlıyorum.” /Melek Babacan

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.