2003 de başlatılan Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın IMF ve Dünya Bankası Projesi olduğunu söyleyen Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan, yaptığı açıklamada “Neo-liberal politikalar sonucunda da halkın sağlığı tehlikeye atıldı” dedi.
Adliye Sarayları yapmakla adaletin sağlanmadığını ifade eden Tabip Odası Başkanı Uçan, “Süslü, hasta garantisi, KDV muafiyeti ve birçok ayrıcalık tanınarak yapılan Şehir hastaneleri yapmakla da sağlık sorunları çözümlenemiyor” dedi. Kamu hastanelerinin yoğunluğunun her geçen gün arttığını, muayene, tetkik ve ameliyat randevularının aylar, hatta yıllar sonrasına verilmesine neden olduğunu belirten Uçan, vatandaşların bu duruma “Tedavi olmak artık neredeyse imkansız” dedi.
“Sağlık Sistemi Tıkanma Noktasında”
AKP iktidarının övündüğü Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın kamu hastanelerindeki sağlık hizmetlerini adeta durma noktasına getirdiğini anlatan Necdet Uçan, “Kamu hastanelerinden ultrason, tomografi, göz ameliyatı, kolonoskopi gibi işlemlerde 6 ay ile 1 yıl arasında verilen randevu tarihleri, hastaları perişan ediyor. Hastalar yaşanan bu duruma “Parası olan özel hastanelere gidiyordu artık o da çok mümkün değil. Paramız yoksa mecburen randevuları bekliyoruz diyerek tepki gösteriyorlar” dedi.
“Hastane Bulsan Doktor, Doktor Bulsan Randevu, Randevu Bulsan İlaç Yok!”
Sevk sisteminin kaldırılması, muayene sürelerinin 3-5 dakika ile sınırlandırılması, kamudaki hekimlerin pek çoğunun istifa etmesi ya da emekliliğe ayrılması, özel hastane fiyatlarının giderek artması, ekonomik kriz nedeniyle ithal olan tıbbi ve medikal malzemenin bulunamaması gibi pek çok nedenden kamu hastanelerindeki kuyrukların arttığını dile getiren Uçan, bu durumun da muayene ve ameliyat randevularının aylar sonrasına verilmesine yol açtığını kaydederek, randevu ve muayenede yaşanan sorunlar konusunda şu örneği verdi: “Bir hasta bir devlet hastanesine muayeneye gidiyor. Doktor karaciğerindeki bir rahatsızlıktan şüphelenip ultrason istiyor. Ultrason için verilen randevu tarihi 4 Ocak 2024. Hasta bu ultrasonu yaptırabilirse sonucu doktora göstermek için ayrıca randevu alacak. Belki ilave olarak doktor tomografi isteyecek. Onun için ayrı bir randevu alacak ve daha sonra tomografi raporunu göstermek için tekrar randevu alacak. Hastane bulsan doktor, doktor bulsan randevu, randevu bulsan ilaç yok.” /Haber Merkezi