Bu yıl 8'incisi düzenlenen, 283 firmanın yer aldığı "Tarım ve Hayvancılık Fuarı" Gönen Kapalı Pazar Yerinde törenle açıldı.
283 firmanın 750 markayla katıldığı Tarım ve Hayvancılık Fuarında, zirai mekanizasyon, tarım makineleri, traktörler, gübre, zirai ilaçlar fide, tohum, fidan, hayvancılık, hayvani üretim makineleri, hayvancılık ekipmanları, yem sektörü, ambalaj gibi ürünler sergileniyor. Fuarın açılışına, Gönen Kaymakamı Faruk Bekarlar, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Faruk Özen, Gönen Belediye Başkanı Hüseyin Yakar, AK Parti Gönen İlçe Başkanı Erdinç Odabaşı, Gönen Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Mutlular, Gönen Ziraat Odası Başkanı Necati Özkurt, İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hayrullah Işıktaş, Erdek İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dilek Işıktaş, Bandırma Ziraat Odası Başkanı Süleyman Dönmez, sivil toplum örgütü temsilcileri ile çiftçiler katıldı. Açılışın ardından Fuar alanı gezildi. Kayserili olan Gönen Kaymakamı Faruk Bekarlar, bir traktörün üzerine binerek” Bu traktörü almak istiyorum fiyatı ne kadar? diye sordu. 100 bin lira olduğu söylenince” 60 bin lira veririm kabul ederseniz alırım” diyerek Kayserililere has pazarlık yapmaktan da geri kalmadı. Gönen 8. Tarım ve Hayvancılık Fuarı 5-8 Nisan 2018 tarihleri arasında ziyarete açık kalacak.
8 yıldır fuar yapmak tabiî ki kolay değil
Açılışta konuşan Gönen Kaymakamı Faruk Bekarlar, “8 yıldır fuar yapmak tabii ki kolay değil. Güney Marmara'nın iddialı bir fuarı olarak gerçekleştirmek emek isteyen, gayret isteyen, çaba isteyen bir faaliyettir. Bugün burada gerçekleşmesinde emek veren başta Ziraat Odası başkanları, Ticaret Odası ve Borsamızın katkı sunan tüm kurumlarımızı tebrik ediyorum. Bizler bu açılışa, 5-6 dakikalık bir gecikmeyle geldik. Başlayan tarım sezonuna da bir mesaj çıkıyor. Burada Fuar alanına gelmeden evvel motosiklet kazasına denk geldik, indik genç bir arkadaşımız yaralanmış biz de ambulans gelene kadar orada kaldık. O yüzden biraz gecikmeli geldik. Bunu niçin söylüyorum; bu arkadaşımızın kafasında kask yoktu. Şimdi de tarım sezonu açıldı, günlük tarla-bağ-bahçe faaliyetlerinde de en çok kullanılan araç motosikletler. İlçemizde de en fazla olan araçların başında motosiklet geliyor. Bütün çiftçilerimiz tarlalarına giderken lütfen kaskını takmayı unutmasın. Bu tür kazaların sonucunda şanslı olmayabilirsiniz.
Gönen Avrupa’nın 2. Türkiye’nin en büyük meyve ağacına sahip
Gönen ilçesi, Gönen isminin anlamı hepimizin malumu sulak alan demek. İnsanlar üzerinde kullanılan “Mutlu İnsan” anlamına geliyor. Bu itibar ile “Yeşil Gönen” olarak isim yapmış endemik bir bölgede mutlu yaşadıklarına inanıyorum. Avrupa'nın 2.si Türkiye'nin en büyük meyve bahçesi yaklaşık 8 Bin dekar arazi üzerinde 2 milyon meyve ağacının bulunduğu meyve bahçesi Gönen’dedir. Devam eden yatırımlar tamamlandığı zaman Türkiye'nin en büyük süt işletme kapasitesi Gönen olacak. Yaklaşık 2 bin tona yakın işleme kapasitesi Gönen’dedir. Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılayacak kadar üretim yapan firmalarımız var. Temeli hayvansal olan sığır jelâtininin Türkiye'deki yıllık tüketimi yaklaşık 20 bin ton. Bunu tek başına üretme gücü olan bir firmamız Gönen de faaliyet göstermektedir.
Türkiye'yi doyuran şehir Balıkesir'e tarımsal üretim bakımından en güçlü ilçelerinden Gönen gelmektedir. Çiftçilerimizin genel olarak yakındıkları konuları biliyoruz. Hükümetimiz yakın bir geçmişte bir takım paketler açıkladı. Mesela mazot desteğinden tutun birçok konuda çiftçimizi desteklemek için bazı tedbirleri kamuoyuyla paylaştı.
“Balıkesir’in nüfus bakımından 5 coğrafi bakımından 3. Büyük bölgesiyiz”
Biliyorsunuz ki ben Kayseriliyim. Bizim memleketimizde “1 günlük dünya hayatı 2 günlük azık ister” bu ne demektir. Siz, ekmeğinizi üreteceksiniz, sevdiğiniz meyvenizi üreteceksiniz, önce karnınızı doyuracaksınız. Çok paranız olabilir, tank üretebilirsiniz, teknoloji üretebilirsiniz, mutlaka üretmeniz gerek ama önce ekmek konusunda, buğday konusunda, süt konusunda, et konusunda, kimseye muhtaç olmayacak bir üretim seviyesini yakalamak zorundasınız. Bizim nüfusumuz 73 bin, biz Balıkesir’in nüfus bakımından 5. Coğrafi bakımından 3. büyük bölgesiyiz. Köylerimize gidiyoruz maalesef genç insanlarımızı göremiyoruz. Köylerimizde biliyorsunuz ki okul neredeyse kalmadı, çok az bölgelerde kaldı, maalesef ki okullar kapandı herkes şehirde yaşamak istiyor. Bunu anlıyoruz ama biz çalışabilir aktif nüfusu köylerimizde tutamadığımız için bu ekmeğe muhtaç olma konusunda sıkıntıya düşeceğimizi de biliyoruz. Çocuklarımız gübreden tiksiniyor ben bunu biliyorum ama bunda insanlarımız haklı, köylere gittiğimiz zaman görüyorum evin altında hayvanlar, üstünde insanlar yaşıyor. Bu çağda kimsenin tercih etmeyeceği bir yaşam biçimidir ve her gittiğimiz mahallelerde kahve toplantılarında, vatandaşlarımıza bunu söylüyorum. Lütfen kurum işletmenizi, hayvanları biraz köyün dışarısına çıkartın ki, köyün içerisinde medeni bir şekilde yaşam daha verimli bir üretime geçelim. Bu tür fuarlarda bunları detaylı profesyonellerin ağzından dinleyerek geliştirmek ve bu fuarları memleketin tarım meselelerini konuşmak için de fırsat haline getirmemiz gerekiyor ama her şeye rağmen bizler ilçemizin ekonomisinin temel mihenk noktasında bulunan tarım ve hayvancılık, sanayi bizi de geliştirecek, turizm ile geliştirecek. Ben 8. Tarım ve Hayvancılık Fuarı'nın kapısını açmasında öncülük yapmasını diliyorum. Bugüne kadar başarıyla getiren, katkı sunan tüm kurumlarımızın temsilcilerini, başkanlarını tebrik ediyorum. Uzaktan, yakından gelen tüm misafirlerimize hoş geldiniz fuarımızın hayırlı olmasını diliyorum”
Konuşmaların ardından açılışa katılan davetliler fuarı gezdi. Fuara, Gönen ve çevre ilçelerin yanı sıra Bursa, Çanakkale, Balıkesir ile Ege Bölgesi'nden çiftçiler de katıldı. Gönen Tarım ve Hayvancılık Fuarı, 5-8 Nisan'da sabah 10.00 ila 20.00 saatleri arasında ziyaretçilere açık olacak. Ahmet Türkmen/Serhat Barış