Erdek Belediyesi, son günlerde ilçede sıkça görülen ve halk arasında “kör yılan” olarak bilinen oluklu kertenkelelere yönelik kamuoyunu bilgilendirme amacıyla bir duyuru yayımladı. Yılan sanılarak öldürülen bu zararsız canlıların aslında ayaksız bir kertenkele türü olduğu belirtilen açıklamada, doğal dengenin korunması adına bu canlıların öldürülmemesi istendi.
Belediye açıklamasında, oluklu kertenkelenin zehirli olmadığını, karınca, böcek ve tarım zararlılarını tüketerek çiftçiye fayda sağladığını belirtti. Görünüşünün yılana benzemesi nedeniyle yanlış anlaşılmalara neden olduğuna dikkat çekilen açıklamada şunlar söylendi:
“Yılan değil, ayakları olmayan bir kertenkele türüdür. Hızlı hareket edemez. Isırmaz. Karınca, termit ve küçük böceklerle beslenir. Tarım zararlılarını tüketir. Çiftçi dostudur. Zehirli değildir. Yılan olduğu zannedilerek, öldürüldüğü için nesli tükenmeye başlamıştır. Lütfen zararlı zannederek bahçenizde gördüğünüz oluklu kertenkeleleri öldürmeyin. Hatta hiçbir canlıyı öldürmeyin.”
Erdek Belediyesi, vatandaşlara doğa dostu yaklaşım çağrısında bulunarak, ekosistemi korumanın herkesin sorumluluğu olduğunu vurguladı. Haber: Oğulcan Bölükbaşı