46 yaşındaki bedensel engelli sanatçı Tolga Örcün, Bandırma’da engellere rağmen sanatını sürdürüyor. Bandırma’nın sevilen marangozlarından merhum Rasim Örcün’ün oğlu olan Örcün, gemi maketleri ve ahşap yakma eserler yaparak engelleri aşıyor. 17 Eylül Bandırma’nın kurtuluş gününe özel bir eser yapan Örcün, tablosunda Türk Bayrağı, Mustafa Kemal Atatürk, Bandırma Vapuru ve Son Kurşun Anıtı’nı ahşaba işledi.
Ahşap yakmaya olan merakının babasından yadigar olduğunu belirten Tolga Örcün, “Önceden gemiler yapıyordum. Sonra vakit geçirmek için bu işlere döndüm. 9 aylıkken çocuk felci geçirdiğim için bedensel engelliyim. Sürekli evde olduğum için kendime uğraşlar buluyorum. Sağ elimin yüze 70, sol elimin yüzde 50'sini kullanamıyorum. Ama genelde her şeyi yapmaya çalışıyorum. Şimdi 1,5-2 senedir ahşap yakma işine merak saldım. Tablolar yapıp arkadaşlarıma, eşe, dosta veriyorum. Genelde hayvan figürleri, Türkiye’nin mimari simgeleri gibi resimleri yapıyorum. Son olarak önümüzde 17 Eylül Bandırma'nın kurtuluşuna özel bir tablo yaptım. Boş oturmaktansa bunları yapıp zamanı boşa harcamamış oluyorum.” dedi.
“AHŞAP YAKMA ÇOK TARİHİ BİR TEKNİK”
Ahşap yakmanın eski bir sanat olduğunu kaydeden Örcün, “Yavaş yavaş yapılan bir iş olduğu için bir ahşabı tamamlamam bir haftayı, bazen 15 günü buluyor. Bu eski bir teknik. Artık teknoloji çağı olduğu için insanlar lazerlerle, CNC'lerle yakmaları yapıyor. Ancak bu çok tarihi bir teknik, önceden derilere yakma yaparak resim işliyorlarmış, sonra ahşaplara dönmüşler. Çok eski bir makineyle çalışıyordum. Onunla daha zor olduğu için bu makineye geçtim. Bununla da daha iyi eserler yapıyorum. Genelde hayvan figürleri, tarihi evler, İstanbul'un Kız Kulesi gibi figürleri yapıyorum. İsteyen olduğu zaman istediği şekilde bana ulaşabilir. Ahşap yakma tablolar isteyenler bana istedikleri resmi iletirlerse, elimden geldiği sürece yapıyorum.” diye konuştu. Örcün, “05424947809” telefon numarasından ve Whatsapp’tan kendisine ulaşabileceklerini belirtti.
Haber: Mihriban Nur Uysun