güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

DR. SELİM PANÇ’TAN ORUÇ TUTANLARA TAVSİYELER

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Selim Panç, oruç tutmak isteyen kalp hastalarına mutlaka doktorlarıyla görüşmelerini önererek çeşitli tavsiyelerde bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 15.04.2021 00:03
Haber Güncellenme Tarihi: 15.04.2021 00:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bandirmayasam.com.tr
DR. SELİM PANÇ’TAN ORUÇ TUTANLARA TAVSİYELER

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Selim Panç, oruç tutmak isteyen kalp hastalarına mutlaka doktorlarıyla görüşmelerini önererek çeşitli tavsiyelerde bulundu.

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Selim Panç, yaptığımız özel röportajda oruç tutmak isteyen kalp hastalarına ve oruç tutan kişilere Ramazan Ayı’nda beslenme konusunda önerilerde bulundu. Dr. Selim Panç, öncelikle kalp hastalarına yönelik konuşarak, “Öncelikle, oruç sağlıklı bireylerin yapması gereken bir ibadettir. Kalp hastalıklarının çok geniş bir alanı vardır. Bu yüzde oruç tutmak isteyen kalp hastalarımızın mutlaka doktorlarıyla konuşmaları gerekir,” dedi.

Salim Panç, sözlerine şöyle devam etti, “Bazı kalp hastalarımızın oruç tutması kesinlikle doğru değildir. Kalp pili bulunanlar, kalp yetersizliği olanlar, Kontrolsüz ritim bozukluğu olanlar, yeni kalp krizi geçirmiş kişiler, bir yıl içerisinde stent takılmış kişiler ve kalp sulandırıcı kullanan hastalar oruç tutmamalıdır. Diyabet hastaları, kronik böbrek yetmezliği bulunanlar ve kanser gibi hastalıkları bulunanların da oruç tutmaları sakıncalıdır.

Bazı hafif kalp hastalarımız oruç tutabilir. Hafif kalp kapak hastalığı olanlar, stabil olmuş yani iyileşmiş ritim bozukluğu olanlar ve uzun süre önce stent takılmış durumu iyi seyreden hastalar oruç tutabilirler ancak ilaçlarını kullanırken dikkatli olmalılar. Sahurda mutlaka uyanıp ilaçlarını kullanmalılar ve iftar saatinde de ilaçlarını almalılar. Oruç tutmayı düşünen bu tür hastalarımızın da mutlaka doktorlarıyla görüşmelerini öneriyorum.”

Ramazan’da Beslenmemiz Nasıl Olmalı?

“Oruç tuttuğumuz zaman 12 saat kadar bir açlık dönemi var. Vücudumuz kompleks bir organizmadır. Vücudun sıvıya, proteine ve glikoza ihtiyacı vardır. Bunları vücudun mutlaka alması gerekiyor. O yüzden sahur çok önemlidir. Sahura hiç kalkmadan, karnımızı doyurup öyle uyumayalım. Mutlaka sahura kalkalım. Yani son yemeğimizi sahur vaktinde yiyelim.

İftarda çok ağır yemeklerle beslenmemek gerekir. Aşırı miktarda yağlı, kalorisi yüksek yemeklerden kaçınmalıyız.  Yavaş yemek yemeliyiz ve iyi sindirmeliyiz. İftardan en az iki saat sonra tatlı ve meyve yemeliyiz. Günlük ortalama 2 litre kadar olan su ihtiyacımızı iftardan sahura kadar karşılamamız gerekiyor. Sahurda da yine çok ağır olmamakla birlikte kahvaltı ve sebze ağırlıklı beslenmeliyiz. Sahurda, gün boyunca tok tutacak, kan şekerinin düzenli seyretmesini sağlayacak kahvaltı ağırlıklı, sebze, protein içeren yumurta, süt, yoğurt,  peynir, sebze ve meyve ağırlıklı beslenme tercih edilmelidir. Zeytin ölçülü tüketilmeli (tuz oranı yüksek olduğundan) 6 adeti geçmemelidir. Salam, sosis, sucuk gibi yağlı gıdalar tüketilmemelidir. Bol sıvı alınmalıdır./Umut Osman Sunci

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.