güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Bu Kararı Uygulamayın

Karesi Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, zarar eden hayvan üreticisinden meralarda otlattığı hayvan başına para alınacak olmasına tepki gösterdi.

Haber Giriş Tarihi: 04.06.2020 02:22
Haber Güncellenme Tarihi: 04.06.2020 02:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bandirmayasam.com.tr
 Bu Kararı Uygulamayın

Karesi Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, zarar eden hayvan üreticisinden meralarda otlattığı hayvan başına para alınacak olmasına tepki gösterdi.

Vali Ersin Yazıcı’ya çağrıda bulunan Sözat, “Üretici zarar ediyor, bu kararı uygulamayın. Ahırlar boş, hayvan yetiştiricisine destek olunmalı” dedi.

Karesi Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, hayvan üreticileri ile ilgili yeni çıkarılan yönetmeliği değerlendirdi. Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, “Maalesef meralarda hayvanlarını otlatacak üreticilerimizden hayvan başına para alınması gibi yanlış bir uygulama ile karşı karşıyayız. Bu yönetmelik yayınlandı. Otlatma mevsimleri sezonluk oluyor. Büyükbaş hayvandan 10 lira, küçükbaş hayvandan 2.25 lira alınacak. Meralar ıslah edilmiştir, üreticilerimiz bu meralara baktı, bitki örtüsü kazandırdı. Hayvanların meraya çıkması lazım, hayvanları meraya çıkarmadan yetiştirme maliyetini düşüremezsin. Biz bugün Arjantin, Uruguay, Hollanda, Avusturya’dan hayvan ithal ediyoruz. Neden bu hayvanlar merada yetişip maliyeti ucuz olduğu için. Daha önce Çiftçi Malları Koruma Kurulu hayvan başına düşük bir bedel belirliyordu 1 lira, 5 lira gibi ve bu bedeller de alınmıyordu. Şu anda tarım ve hayvancılık çok büyük bir sıkıntı içerisinde.

“Hayvancılık Ve Tarım Zaten Krizde”

Bu dönemde tarım ve hayvancılık desteklenmesi lazımken bu şekilde böyle bir uygulama, zihniyet psikolojik olarak üretici etkiler. Bu uygulama zamansız bir uygulama. Üreticilerden kaç küçükbaş ve büyükbaş koyunu varsa hayvan başına para alınacak. Bunun için Valilik oluru gerekiyor. Ben ilgililere seslenmek istiyorum, bunu onaylamayın. Vali bey, otlatma yönetmeliği genelgesini onaylamazsa bu uygulanmaz. Ben Vali beyin bunu uygulamaması için rica ediyorum. Hayvancılık zaten krizde, ahırlar boş. Biz ahırların dolmasını istiyoruz. Yanlış politikalarla hayvancılığın geldiği nokta belli” dedi.

“Son 2 Yılda Hayvan Yetiştiricisi Büyük Zarara Uğratıldı”

2017 ve 2018 yıllarında hayvan yetiştiricilerinin büyük zarara uğratıldığını kaydeden Sözat, “Hükümet ısrarla karkas et kesim fiyatlarını, 1 kg etin maliyeti 30 lira iken, etin fiyatını 28 lira tutmakla çiftçiyi büyük zarara uğrattılar. Hatta 25-26 liraya kadar kesim fiyatları düştü. Biz o zaman bunu yapmayın, yanlış yapıyorsunuz dedik. Et Süt Kurumu ben 29 liradan kıyma, 31 liradan kuşbaşı satacağım dedi. Bu hayvanın 1 kg maliyeti, zaten 30 liraydı. O fiyatla et satacağım deyince mezbahalar hayvan kesimini kiloda 25 liraya kadar düşürdü. Üreticilerimizin çoğu zarar etti, hayvanlarının yerine hayvan koyamadı, ahırlar boş kaldı, üretim azaldı. Üretim azalınca ithalat yapmamız lazım dediler, ithalattan beslenen bir takım rant peşinde koşan kişiler var” diye konuştu.

“Üretime Etki Yapmayan Desteğin Önemi Yok” 

Balıkesir’de yatım ve hayvancılığa yapılan desteklemeleri de değerlendiren Sami Sözat, “Tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilere 2.9 milyar değil 59.9 milyar da verilse eğer üretime etki yapmıyorsa, üretimi, değiştirmiyorsa bizim için hiçbir şey ifade etmiyor demektir. Balıkesir 1980’li yıllarda 650 bin ton buğday üretiyordu şimdi 300 bin ton üretmiyor. O kadar destekleme yapıyorsun da bunun sonucu nerede? Yapılan desteklemeler çerez gibi. Bu desteklemeler zamanında verilmediği içİn verilen para bir şey ifade etmiyor.

İthal Politikasıyla Tarım Batar”

Yapılması gereken şey ilk olarak ithalatın durdurulması gerekiyor. İthalat politikası ile tarımı kurtaramazsın. 5, 10 sen önce de bunları söylüyorduk. Bu ithalat politikası tarımı batırır dünyada da böyle olmuştur. Üretim politikasına geçmemiz gerekiyor. Üretim politikasına geçmek yerine paramız var, ithal ederiz zihniyetiyle tarım bir yere gelmez, batar. Bugünkü zihniyet o. Paran bugün var ithal edecek yer de bulursun ama yarın bulamaz isen ne olacak? 2019 yılında 10 milyon ton buğday ithal etmişsin. Tam ekim zamanı mazota, gübreye zam geliyor ondan sonra ekim bitiyor, gübre de mazot da düşüyor. Senin rakibin ben miyim? Gelen destek bir avuç elden giden bir torba. Bu politikaların değişmesi lazım. Genç çiftçi projesi, koyun sürüsü projesi başladı ama arkası gelmedi” dedi. Mahmut ACARÖZ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.