güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

BANDIRMA KENT KONSEYİ EŞİTLİKÇİ BİR TOPLUM İÇİN SESLENDİ

BANDIRMA KENT KONSEYİ EŞİTLİKÇİ BİR TOPLUM İÇİN SESLENDİ

Haber Giriş Tarihi: 21.03.2024 11:06
Haber Güncellenme Tarihi: 21.03.2024 11:06
Kaynak: Burcu Bayırlı
https://www.bandirmayasam.com.tr
BANDIRMA KENT KONSEYİ EŞİTLİKÇİ BİR TOPLUM İÇİN SESLENDİ

21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü’nde, Bandırma Kent Konseyi Engelsiz Meclisi eşitlikçi bir toplum için seslendi.

Bandırma Kent Konseyi Engelsiz Meclisi, “21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü” dolayısıyla basın açıklaması gerçekleştirdi. Kent Konseyleri ve Engelsiz Meclisleri’nin kişilerin eşit muamele görme haklarını güvence altına almak, farkındalık çalışmalarıyla her türlü ön yargının ve ayrımcılığın son bulduğu eşitlikçi bir toplum inşa edilmesi amacıyla faaliyetlerini sürdürdüğünü belirtilen açıklamada şunlara yer verildi;

“Kent konseyleri ve Engelsiz Meclisleri insan onurunu temel alarak kişilerin eşit muamele görme hakkının güvence altına alınması, hukuken tanınmış hak ve hürriyetlerden yararlanmada ayrımcılığın önlenmesini, gerek Down Sendromlu bireylere gerekse ayrımcılığa uğrayan tüm bireylere yönelik ihlal incelemeleri ve farkındalık çalışmalarıyla her türlü ön yargının ve ayrımcılığın son bulduğu eşitlikçi bir toplum inşa edilmesi amacıyla faaliyetlerini sürdürmektedir.

19 Aralık 2011 tarihinde tüm dünyada Down Sendromu hakkında toplumsal farkındalık oluşturmak, Down Sendromlu bireylerin ayrımcılığa ve olumsuz tutumlara maruz kalmasını önlemek, erken ve sürekli eğitimin önemine dikkat çekmek ve mevcut çalışma imkânları ile iş sahalarını artırmak amacıyla, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 21 Mart günü, Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü olarak ilan edilmiştir. Üçüncü ayın yirmi birinci günü olan tarih, Down Sendromuna neden olan 21’inci kromozomun üçlemesinin (trizomi) benzersizliğini ifade etmek için seçilmiştir.

BM verilerine göre dünya genelinde her bin ile bin yüz doğumdan birinde Down Sendromuna rastlanmaktadır. Bu oranın her yıl biraz daha artış eğilimi gösterdiği tahmin edilmektedir. Down Sendromlu bireylerin bilişsel, dil, hareket gelişimleri ile sosyal, duygusal ve iletişim becerilerinde yaşıtlarına göre gecikmeler yaşanabilmektedir. Bu nedenle Down Sendromlu kişilerin yaşam kalitelerini artırmak amacıyla; zihinsel ve fiziksel durumlarının izlenmesi için düzenli kontroller yapılması dahil olmak üzere sağlık bakım ihtiyaçlarının karşılanması, fizyoterapi, konuşma terapisi, danışmanlık veya özel eğitim gibi imkanların sağlanması oldukça önem arz etmektedir. Down Sendromlu bireyler; ebeveyn bakımı ve desteği, tıbbi rehberlik ve her düzeyde kapsayıcı eğitim gibi toplum temelli destek sistemleri aracılığıyla en uygun yaşam kalitesine ulaşabilmektedir. Bu kapsamda, topluma katılımları ve kişisel potansiyellerini gerçekleştirmelerinin önündeki engellerin kaldırılması için azami hassasiyetin gösterilmesi, yanı sıra her türlü ayrımcılık, dışlama, ön yargı ve nefret söylemi ile mücadele edilmesi elzemdir.

Kent yaşamında, kent vizyonunun ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım, yönetişim ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmeye çalışan Kent konseyleri ve Engelsiz Meclisleri insan onurunu temel alarak kişilerin eşit muamele görme hakkının güvence altına alınması, hukuken tanınmış hak ve hürriyetlerden yararlanmada ayrımcılığın önlenmesini, gerek Down Sendromlu bireylere gerekse ayrımcılığa uğrayan tüm bireylere yönelik ihlal incelemeleri ve farkındalık çalışmalarıyla her türlü ön yargının ve ayrımcılığın son bulduğu eşitlikçi bir toplum inşa edilmesi amacıyla faaliyetlerini sürdürmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.” /Burcu Bayırlı

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.