Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği’nin başlattığı çalışma ile daha önce belirlenememiş Bandırmalı şehitlerimizin mezarları ve hatıraları ortaya çıkarılacak.
Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Bandırma Şubesi, şehitlerimizin mezarlarını ve hatıralarını ortaya çıkarabilmek için sıkı bir çalışma başlattı. Bu konuda yaptıkları çalışmalar ile ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Bandırma Şube Başkanı Ecevit Karakoyun, “Dünümüzün ve günümüzün şehitlerini araştırıyoruz,” diyerek, “Biz bu kişilere ulaşmanın ve hatıralarını ortaya çıkarmanın mücadelesini vereceğiz,” ifadesinde bulundu.
Ecevit Karakoyun, “Vatanımız için çok büyük fedakarlıklar yaptık ama bu şehir için de bir şeyler yapabileceğimize inanıyoruz. Aslında bizim dernek olmamızın yegane sebeplerinden biri de budur. Bu şehir için de bir şeyler yapabileceğimize inandığımız için bütün şehit ailelerimizi ve gazilerimizi bir araya getirip derneğimizi oluşturduk.
Biz şimdi dünümüzün ve günümüzün şehitlerini araştırıyoruz. Kurtuluş Savaşı’nda, Çanakkale’de, Kore ve Kıbrıs’ta şehit olmuş kişilere ulaşabilmek için elimizden ne geliyorsa yaptık ve yapmaya da çalışıyoruz.
Son Kurşun Anıtımızı araştırırken 80 şehidimiz ile karşılaştık. 100 yıl önce bu insanlarımız Bandırma’ya gelmiş ve bu şehri kurtarmak için mücadele vermişler ama bu şehitlerimiz neredeler? Bu sorunun cevabını araştırdık ve çok çaba sarf ettik. Sonra, bu şehitlerimiz için yapılan Son Kurşun Anıtı’nın da yaklaşık 48 yıl boyunca yarım bırakıldığını fark ettik.
Asıl soru, 80 şehidimizin nerede olduğuyla ilgili. Biz araştırmalarımızı yaptık ama bir türlü bulamadık. Şimdi, önümüzdeki günlerde Harf Coğrafyacısı Dr. Selim Erdoğan ile birlikte bu konuyu araştıracağız. Kendisi yaklaşık 3 yıldır yaptığı çalışmalarda, beş bine yakın Kurtuluş Savaşı şehidimizin bire bir mezarlarını buldu. Biz de onunla irtibata geçtik ve şehitlerimizi bulmak istediğimizi söyledik.
Ayrıca Çanakkale’de 325 Bandırmalı şehidimiz daha var. Minnettarız projesi düzenleyerek bu şehitlerimizin ailelerine ulaşmaya çalıştık.
Biz günümüzün şehitlerini ve gazilerini de bir araya getirdiğimizde yaklaşık 500 gibi bir rakama ulaşıyoruz. Bu kişilerin ailelerini de katarsak yaklaşık bin 500 kişilik bir aile yapıyor. Biz bu kişilere ulaşmanın ve hatıralarını ortaya çıkarmanın mücadelesini vereceğiz. Bu konuda herkesin iş birliğini bekliyoruz. Bandırma’da aslında şu an tarih yeniden yazılıyor. Şehit ve Gazilerimizin tarihi bizim için çok önemli. Aslında derneğimizin amacı da budur.
Atatürkçü Düşünce Derneği ve Bandırma Belediyesi ile çalışmalar yürütüyoruz. Bandırma Kaymakamlığı’nın bizzat destekleriyle yapılan çalışmalarımız da var. Genel Kurmay ve üniversitemizle de bir şekilde bilgi alışverişi sağlıyoruz.
Biz şehitlerimize bir şekilde ulaşmaya çalışıyoruz ancak resmi kayıtlarda olmayan ve Kuva-yi Milliye’de rol almış çok değerli insanlarımız da var, isimleri de mevcut. Bu insanlarımıza hala ulaşamamışız, mezarlarını ve hatıralarını bilmiyoruz.
Tarihimizi bilmezsek geleceğimize yön veremeyiz. Bu Mustafa Kemal Atatürk’ün en değerli sözlerinden biridir. Bizim tek amacımız bu kocaman aileyi bir araya getirmektir. Destek veren ve destek verecek olan herkese tek, tek teşekkür ediyorum,” dedi. /Umut Osman Sunci