Güney Marmara Dayanışması bileşenleri adına Oğuzhan Fil “Ortadoğu’da İnsan Kıyımı, Doğada Ekolojik Talan” başlığıyla yapılan açıklamada; emperyalizm, Siyonizm ve kapitalizme karşı yaşamı savunma çağrısı yapıldı. Açıklamada, Filistin başta olmak üzere Ortadoğu halklarının emperyalist savaşlar ve müdahalelerle yok edilmek istendiğine dikkat çekildi. Filistin topraklarının yıllardır işgal altında olduğu belirtilerek, “Gazze açık hava hapishanesine dönüştürülmüş, masum siviller bombalarla katledilmekte, sistemli bir soykırım uygulanmaktadır” denildi. İsrail’in emperyalizmin ileri karakolu gibi hareket ettiğine vurgu yapılan açıklamada, “ABD’nin askeri yardımları, veto kararları ve medya manipülasyonları bu karanlık düzene destek sağlıyor. İran ise bu kuşatma karşısında önemli bir direnç hattı olarak öne çıkıyor” ifadeleri yer aldı.
Basın açıklamasında ayrıca Türkiye'de doğayı hedef alan yasal düzenlemelere sert tepki gösterildi. TBMM’de komisyondan geçen yeni maden ve enerji yasasının, zeytinlikler, ormanlar, meralar, milli parklar ve SİT alanlarını madenciliğe açtığına dikkat çekildi. Yeni düzenlemeyle birlikte: ÇED süreçlerinin işlevsizleştirildiği, Kaçak madenlerin affedilerek talanın meşrulaştırıldığı, Belediyelerin ve köylülerin iradesinin yok sayıldığı, Kıyı kenar çizgisinin deniz tarafındaki ormanlık alanların turizme açıldığı vurgulandı.
Güney Marmara Dayanışması adına okuyan Fil, “Ortadoğu’da halkların özgürlük mücadelesini ve burada doğayı savunmayı görev biliyoruz. Ne emperyalizmin yıkımına, ne Siyonizm’in zulmüne, ne de sermayenin doğa talanına geçit vereceğiz” sözleriyle sona erdi.
Haber: Serhat Barış