Bandırma Belediyesi ve İçgörü Psikologlar iş birliğinde 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerinin 2’nci yıl dönümü kapsamında “Sarsıntı: Yasın Ritmi” isimli interaktif söyleşi düzenledi. Barış Manço Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğe; Bandırma Belediye Başkan Yardımcısı Niyazi Yeloğlu, Belediye Meclis Üyesi Vedat Demir, CHP Bandırma Kadın Kolları Başkanı Filiz Özdemir ve vatandaşlar katıldı.
Saygı duruşuyla başlayan etkinlikte Psikolog Murat Yılmaz konuşmacı olarak yer alırken Müzik Öğretmeni Sertaç Yılmaz da şarkılar seslendirdi. 6 Şubat ve depremlerde hayatını kaybedenler saygıyla anılarak o dönemde yaşanan acı olaylar konuşuldu. Vatandaşlarla sohbet eşliğinde gerçekleyen söyleşide yas süreci, acılar ve umutlar paylaşıldı.
Psikolog Murat Yılmaz, acının psikolojik evrelerinden bahsederken, Müzik Öğretmeni Yılmaz ise bu duyguları anlatan şarkılar seslendirdi. Vatandaşlarla şarkılarda anlatılmak istenen duygular üzerine yorumlar yapıldı.
“YAS DÖNEMİNDE FİZİKSEL VE RUHSAL TEPKİLER VERİLEBİLİR”
Yılmaz, “Kayıp, kişinin sahip olduğu şeyi, bir nedenden ötürü kaybetmesi anlamına gelir. Yasta, yitirilen bu sürece verilen tepkidir. Yas bir uyum sürecidir. Yası tutmak uyumu kolaylaştırır. Kişiler, yas döneminde fiziksel, ruhsal tepkiler verirler. Diğer evre, inkâr evresidir. Duygular inkâr edilir. Yasın ilk evresinde, kişi bir olaya maruz kaldığı anda bazen donakalabilir, şok olabilir. Bir arkadaşım 6 Şubat’tan sonra, dışarı çıkıp can güvenliklerini sağladıktan sonra dona kaldığını ve arkadaşı onu sarstığında kendine geldiğini söylemişti. O anda kişi hiçbir şey olmamış gibi hissedilir. Bazen de kişi kendisini suçlar. ‘Benim yüzümden, ben yaptım’ gibi. Terapilerde en çok bunun üzerinde dururuz. Kişi, suçlayacak bir şey bulamayınca ama elinde de bir şey lazım çok kıymetli bir şey kaybetti. Bu sebeple korkunç bir öfke duygusu hisseder. Öfkenin ortaya çıkış süreci yasla birlikte başlar.” dedi.
“EVİMİZ HALA YIKILMAMIŞ GİBİ HİSSEDİYORUM”
Psikolojinin inkâr evresine örnek vererek yaşadığı bir olayı paylaşan Müzik Öğretmeni Sertaç Yılmaz, “6 Şubat depremlerini yakinen yaşadım. Ailem Malatya’da yaşıyordu. Evimiz ağır hasarlıydı ve yıkılması gerekiyordu. O yüzden yıktılar. Annemle 2’nci kattan aşağıya sohbet ederdik. Hala evimiz yıkılmamış ve 2’nci katta yaşıyormuşuz gibi oraya bakarım. O ev hiç yıkılmamış gibi, gider ziyaret ederim. Oranın yıkılabildiğini psikolojik olarak kabul edemiyorum.” diye konuştu.
“GÖZYAŞLARIMIZLA İNSANLIĞIMIZI ÖNE ÇIKARMIŞIZ”
Etkinliğin sonunda Başkan Yardımcısı Yeloğlu, 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden vatandaşlara rahmet diledi. “Müzik Öğretmeni Sertaç Yılmaz’ın sesi buğulanan yüreklerimizi ısıttı. Psikolog Murat Yılmaz da işin psikolojik boyutuna değindi. Bu işin sosyolojik boyutu da var. Hepimizin içinde bir acı var. Aslında hepimiz acılarımızla büyümüşüz. Gözyaşlarımızla insanlığımızı öne çıkarmışız.”dedi.
Haber: Selin Girgin