Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) tarafından, 2018 bütçe yılı içerisinde desteklenmesi planlanan “BALOSB Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi Güdümlü Projesi” için, Güdümlü Proje Destek Programı Mutabakat Toplantısı, Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü’nde gerçekleştirildi.
Toplantıya; Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, Balıkesir Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Şakir Sakarya, Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ali Eğinlioğlu, Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Faruk Kula, Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Abdullah Güç, Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Mesut Eray, Balıkesir Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Nazım Balcı, Balıkesir İl Milli Eğitim Müdür Vekili Mustafa Solak, Balıkesir Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mehmet Ali Aşuk ve projenin diğer paydaşları katılım sağladı.
Törendeki açılış konuşmasında, 2017 yılında Balıkesir Organize Sanayi Bölgesinde, İl Milli Eğitim Müdürlüğüyle imzalanan protokol doğrultusunda mevcut olan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine, Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezinin kurulduğunu söyleyen Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Mesut Eray, “Mesleki ve Teknik Merkezimize; makine, ekipman ve teçhizat alımı ile alakalı, GMKA tarafından yürütülen Güdümlü Proje imza töreni için burada bulunmaktayız. Bu merkezde 5 atölye ve 5 dershane bulunacak. Bunlar; yenilenebilir enerji, endüstriyel otomasyon, metal işleri, mekatronik ve temel mekanik atölyesi olacak. Dershanelerimizde ise; PLC hidrolik pnömatik, elektrik-elektronik, bilişim, fabrika otomasyonu ve genel dershaneden müteşekkil olacaktır.” diye konuştu.
“Atölye ve dershaneler vatandaşlara da açık olacak”
Atölye ve dershanelerden sadece öğrencilerin istifade etmeyeceğini söyleyen Eray, “Nitelik kazanmak isteyen vatandaşlarımızın mesai saatleri bitiminde, hafta sonları, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün eğiticilerinden istifade ederek eğitilmesini ve müteakiben sertifikalandırılmalarını da sağlayacağız. Fabrikalarımız yine burada oryantasyon eğitimlerini yapacaklar. İleride de ruhsat alarak umarım kendimiz sınav yapmak suretiyle mesleki yeterlilik belgesini vermiş olacağız” diyerek konuşmasını bitirdi.
“Atölyeler üst düzey, yüksek teknolojik atölyeler olacak”
Daha sonra konuşmasını yapmak için kürsüye çıkan GMKA Genel Sekreter Vekili Abdullah Güç, “Ajans olarak Ar-Ge’ye yönelik projeleri desteklemek öncelikli olmuştur. Bizleri bir araya getiren bu proje gerçekten önemsediğimiz bir konsept. Bir hususa daha değinmek istiyorum. “Güdümlü” dediğimiz projede Ajansın başvuru alması kısmından çok, süreci işi baştan sona birlikte yürütmesi öngörülmüş. Diğer bir husus da konuyla ilgili bütün tarafları bir araya getirmek ve bu anlamda koordinasyonu geliştirmek. Hep söylendiği gibi özel sektörle eğitim camiası özellikle mesleki eğitimde ve istihdamda daha koordineli hareket etmeli diye, işte bu proje bunu amaçlıyor. Bu nedenle gördüğünüz gibi biz bir ortaklık yapısını bütün buradaki paydaşlarımızla kurguladık. Olabildiğince özel sektörün üniversitemizle milli eğitim üzerinden okulumuzun bir arada hareket etmesi için bir çaba içinde olduk ve de bu öngörüde tüm projenin hem hazırlığı yürütüldü hem de kurulacak atölyeler belirlendi. Uygulamada da bunların aktif bir şekilde yürütüleceğine inanıyoruz.”
“Atölyeler, burada bulunan fabrika ve işletmelerin görüşlerine göre belirlendi”
Özellikle atölyelerin belirlenmesinde ve alınacak ekipmanın oluşturulmasında doğrudan Organize Sanayi Bölgesindeki işletmelerin görüşlerine başvurarak oluşturulduğuna değinen Güç, “Buradaki fabrika veya işletme ihtiyaç duyduğu ekipmanı belirleyerek bu atölyeler belirlendi. Bu hususta da faydalı bir projenin ortaya çıktığını düşünüyorum. Atölyeler üst düzey, yüksek teknolojik atölyeler olacak. Ajansımızın yakın dönemde sonuçlarını ilan ettiği Mesleki Eğitim Programımız vardı. Program kapsamında da okulumuza ve ilgili diğer kuruluşlara destek sağlamayı öngördük. Bu projelerde şu an başladı. Projeler arasında bu projeyi tamamlayıcı nitelikte bir proje daha vardı. İkisi birlikte düşünüldüğünde çok ciddi bir kaynağın Balıkesir merkezde eğitime ve özellikle sanayiye aktarmış olacağız.”
“Projedeki rollere de değinecek olursak projenin başvuru sahibi Organize Sanayi Bölgemiz. Büyükşehir Belediyemiz de bu projede organizasyonel anlamda hem de eşfinansman konusunda destek verecek. Sanayi Odamız üyesi olan sanayi işletmelerinin buradan faydalanması için koordinasyonu sağlayacak. Üniversitemiz ve Milli Eğitim Müdürlüğümüz zaten eğitim anlamında işin içinde. İŞKUR yine paydaşımız, mesleki eşleştirme hizmeti sağlayacaklar. Gerektiğinde burada eğitim alacak kişilerin iş dünyasıyla eşleştirmesi konusunda bir rol üstlenecek.” diyerek projenin hayırlı olması temennisinde bulundu.
“Balıkesir ekonomisine, ardından Türkiye ekonomisine ciddi katkı sağlamış olacağız”
Açılış konuşmalarının ardından imza törenine geçildi. İmza atma töreninde konuşan GMKA Yönetim Kurulu Dönem Başkanı ve Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, “Proje hayırlı, uğurlu olsun. Sizlerin sayesinde buradaki meslek lisemiz Balıkesir’de parmakla gösterilen, en çok tercih edilen meslek lisesi olacak. Bunu niçin yapıyoruz. Öncelikle OSB’de hizmet eden ve genişleme bölgesinde yer olacak sanayicimize en kaliteli, en kalifiye elemanı yetiştirmek için. Bu atölyeler çok güzel olacak. Bir de bir yurt binası da yaptırıyoruz. Özellikle altını çizmek istiyorum. Programımızda yoktu fakat ben dahil ettim. Çünkü istiyorum ki Balıkesir’in her tarafında hevesli ve istekli öğrenciler bu okulumuza gelsin, buradan kendi geleceğine yol versin istiyorum.”
“Sanayicimizle birlikteyiz. Onların isteklerine kulağımızı tıkamıyoruz, tam tersine sonuna kadar açıyoruz. Onlar nasıl eleman istiyorsa ona göre Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere biz buradaki tüm kurumlarımız ve Büyükşehir ile elimizden gelen bütün gayreti gösterip istenilen nitelikte eleman yetiştirilmesini sağlayacağız. Böylece, öncelikle Balıkesir ekonomisine, ardından Türkiye ekonomisine ciddi katkı sağlamış olacağız. İnşallah daha güzel günlerde, daha başka törenlerde içinde her daim insanın ve eğitimin olduğu törenlerde bir araya geliriz. Bugün burada olanlar ve yakın gelecekte burada sanayi tesisi kuracak olanlar 10 yıl sonra tecrübeli, nitelikli eleman sahibi olacak. İşler çok daha verimli yürüyecek. İşler iyi yürüdüğünde de emeği olanlara teşekkür edecekler.” diyerek sözlerini bitirdi.
Mesleki Eğitim Merkezi, eğitim ve iş piyasası arasında ara yüz fonksiyonu üstlenecek
Mesleki eğitim kalitesinin artırılarak meslek liselerinin tercih edilebilirliğinin sağlanması ile iş gücü arzının işgücü talebi doğrultusunda geliştirilerek nitelikli personel ihtiyacının karşılanması amacı doğrultusunda Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü tarafından sunulan “BALOSB Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi Güdümlü Projesi” GMKA’nın Güdümlü Proje Desteği ile hayata geçiyor.
Toplam proje bütçesinin %90’ına kadar olan tutarı GMKA tarafından karşılanacak Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi, Organize Sanayi Bölgesi’nin uhdesinde kurulacak. Toplam proje bütçesinin %90’ına kadar olan tutarı GMKA tarafından karşılanacak olan projede, Ajansın toplam destek tutarı 6.525.000 TL. olacak. Yine projenin eş finansman tutarının %7,5’i Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü, %2,5’i ise Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacak.
Sanayinin odağında yer alan OSB’de kurulacak olan Mesleki Eğitim Merkezi, eğitim ve iş piyasası arasında ara yüz fonksiyonu üstlenecek. Uygulamalı eğitime ulaşmada güçlük çeken mesleki eğitim kurumu öğrencilerinin ve ilde yer alan, nitelikli personele ihtiyacı olan işletmelerin yararlanacağı Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi, iş gücü arzının talep doğrultusunda geliştirilmesine katkı sağlaması bekleniyor.
Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü’nün proje uygulayıcısı, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Sanayi Odası, Balıkesir Üniversitesi, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ve Balıkesir Milli Eğitim Müdürlüğünün ortak olarak yer aldıkları Güdümlü Projenin bu yıl içinde uygulanmaya başlanması planlanıyor./Haber Merkezi