güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Balıkesir’de Meşe Türleri Belirlendi

Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü “Meşe Türlerinin Tespiti” adlı seminer düzenledi.

Haber Giriş Tarihi: 23.05.2017 10:31
Haber Güncellenme Tarihi: 23.05.2017 10:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bandirmayasam.com.tr
Balıkesir’de Meşe Türleri Belirlendi

Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü “Meşe Türlerinin Tespiti” adlı seminer düzenledi.

Balıkesir Bölge Müdürlüğüne bağlı Manyas Orman İşletme Şefliğinde 10 Orman İşletmesine yönelik Balıkesir ve çevresindeki meşe türlerinin tespiti ve türleri hakkında bilgilendirme semineri düzenlendi.

​​​Manyas Halk Eğitim Merkezinde gerçekleşen seminere Balıkesir Orman Bölge Müdürü Metin Kırcı, Bandırma Orman İşletme Müdürü Taner Nişancı, Manyas Orman İşletme Şefi Eren Cesur ve orman işletme çalışanları katıldı. Seminerin ilk bölümü Manyas Halk Eğitim Merkezinde gerçekleşti. İkinci bölüm ise Marmara Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Başmühendisi Abbas Şahin’in sahada uygulamalı olarak anlatmasıyla devam etti.

Seminerin ilk açılış konuşmasını Bandırma Orman İşletme Müdürü Taner Nişancı gerçekleştirdi. Nişancı “  İşletme müdürlüğümüz, meşe bakımından oldukça yoğun bir işletme. Böyle bir işletmede bu tür bir seminer yapılması özellikle Balıkesir Orman İşletme müdürlüğü aynı zamanda ülkemiz ormancılığı açısından da yararlı olacaktır diye düşünüyorum. Çalışmaların hayırlı bir netice olacağını düşünüyorum”

 2017 yılında 35 adet İşletme Şefliğinin Amena​jman Planları yenileme çalışmaları yapılacağından Bölge Müdürlüğümüzde ve Türkiye de bulunan meşe türlerinin tespiti ile ilgili uygulamalı seminer yapıldı.

Balıkesir Orman Bölge Müdürü Metin Kırcı “  O kadar orman yönünden zenginiz ki, hemen hemen her ağaç türü var. Sadece Doğu Karadeniz’de olan ağaç türleri yok.  Meşe ormanlarına gelince, Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğünün yaklaşık 3’te 1’inden fazla meşe ormanlarımız mevcut.  Planlama döneminde meşe türlerini de esas alan planlama yaparak, hem önümüzü t görmek hem de ülkemizin ormancılığını meşe konusunda yeni bir ivme katmak amacındayız. Burada edindiğimiz bilgilerin gelecek nesillere gelecek kuşaklara daha güzel ormanlar daha verimli ormanlar bırakılması adına faydalı olacağını düşünüyorum. Bütün katılımcılara teşekkür ediyorum” dedi.

Bölge Müdürü Metin Kırcı’nın Başkanlığında yapılan seminere Marmara Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Başmühendisi Abbas Şahin, Orman İdaresi ve Planlama Şube Müdürlüğü, Silvikültür Şube Müdürlüğü, Amenajman Rehberlik ve Denetim Başmühendisliği, Amenajman İhalelerini alan firmaların Başmühendisleri ve Mühendisleri, İşletme Müdür Yardımcıları, İşletme Şefleri, 2. Amenajman Başmühendisliği, 9. Amenajman Başmühendisliği katıldı.

Seminerin öğleye kadar ki oturumunda Manyas Halk Eğitim Müdürlüğü konferans salonunda Abbas Şahin tarafından sunu şeklinde detaylı bilgiler anlatıldı. Karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu. Öğleden sonra ise daha önceden belirlenen tatbikat sahalarına gidilerek çeşitli meşe türlerinin üzerinde örnekler ile meşelerin tanınma özellikleri anlatıldı. Meşe türlerinin gövde özellikleri, yaprakları, dal ve meyve özellikleri anlatılarak meşe türleri konusunda detaylı bilgiler aktarıldı.

 

Meşe-Quercus L. Familya: Fagaceae – Kayıngiller, Latince İsim: Quercus L., İngilizce:Oak, Türkçe: Meşe

-Yetiştiği bölgelerde bazen pelit, bazen de palamut ağacı diye isimlendirilir.

Özellikleri ; -Her yıl yapraklarını döker. -1000 ve daha fazla yaşlara ulaşabilir.-Yaprağını döken sınıfına girer ama tam yeni filizlerini vermeden hemen önce, (ilkbahar başında oluyor) kahverengiden 3-4 haftada yeşile dönüverir.  -Meşe ağaçları elli yaşına gelmeden meşe palamudu üretemezler. -Mart-Nisan aylarında çiçek, Ekim ayında da meyve verirler. -Tohum toplama zamanı Ekim-Kasım aylarıdır. -Tohumlar toplandıktan sonra en geç 10 gün içinde ekilmelidir.  -Meşe ağaçları, 400'ün üzerinde türü bulunan yaprak döken ya da her dem yeşil ağaçlardır.  -Meşeler çok büyüyen uzun ömürlü ağaçlardır.  -Güzün hoş bir renklenme oluştururlar.  -Meşelerin pek çok türü ülkemizde tabi olarak yayılım gösterirler.  -Yaprak döken meşeler kızıl ve ak meşe olmak üzere iki gruba ayrılır.  -Meşeler iyi bir bahçe ağacıdır.  -Derin fazla azgın olmayan kök sistemleri ve fazlaca yayılan dalları vardır.  -Hafif gölge verdiklerinden alt kısımlarında çimler ve başka bitkiler yetişebilir.  -Meşeler esas olarak tohumdan üretililirler. Fakat genelde yavaş büyürler.  -Park ve bahçelerde kitle ağacı olarak kullanılabilirler.  -Rüzgâra dayanıklıdır, iyi yol ağacı olur.

Habitat: Genellikle karışık ormanlarda bulunur. Boyu-Genişliği: 30-40 m. ye kadar boylanır, 2 m çap yapar. Büyüme Biçimi: Geniş, dağınık ve oval taç görünüşlü bir ağaçtır. Yer: Güneşli ya da yarı gölge yerlerde yaşarlar.

Toprak: Ağır topraklar (kil veya alüvyon içeren balçık toprak) da dâhil olmak üzere ph 4,5 - 7.5 değerleri içindeki verimli topraklar. Genel olarak ortalama yağışın 350 mm nin üzerinde olduğu ve su tutma kapasitesi yüksek, genellikle yeteri kadar kil ihtiva eden topraklar.

Kullanım Alanları:

Fransızlar şarap fıçılarının yapımında kullanır.  Meşe ağacı en iyi kazık materyalidir.  Ayrıca Meşe ağacı kabuklarından yapılan çay, mide ve bağırsak kanamalarını iyileştirir. Travers, kaplama, yapı malzemesi, mobilya, doğrama, ev ve süs eşyaları, alet sapları, odun kömürü, ağaç kabuğu, meyve üretimi./Serhat Barış

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.