Araç satış, devir ve tescil işlemlerine ilişkin usul ve esasları düzenleyen "Araçların Satış, Devir ve Tescil Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakkında Yönetmelik" Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğin bazı maddeleri ileri tarihlerde uygulanmaya başlanacak.
Yeni düzenlemeye göre kaybolan plakalar e-Devlet üzerinden talep edilebilecek. Tescil plakası kaybedildiğinde, yeniden basım talebi, iletişim bilgilerinin güncellenmesi ve özet tescil bilgisi raporu oluşturma işlemleri e-Devlet üzerinden yapılabilecek.
ENGELLİ ARAÇLARINA ÖZEL ŞARTLAR GETİRİLDİ
Engelli bireylerin araçlarında yapılacak teknik donanım değişikliklerine ilişkin düzenlemeler netleştirildi. Engelli araçlarının tescil kayıtlarına, aracı kimin kullanabileceğiyle ilgili detaylı şerhler eklenecek. Ayrıca, engelli bireyin dışında araç kullanımında tespit edilen ihlaller, defterdarlığa bildirilecek. Trafik sigortası zorunlu hale getirildi. Araç satış ve devir işlemlerinde, noterler tarafından trafik sigortası kontrolü yapılacak. Sigortasız araçların devri yapılamayacak. Ayrıca plaka basım işlemleri için elektronik belge erişimi sağlanırken, bu belgeler en az üç yıl süreyle saklanacak. Yönetmeliğin birinci, üçüncü, yedinci ve dokuzuncu maddeleri 1 Temmuz 2025’te, dördüncü maddesi ise 1 Ocak 2025’te yürürlüğe girecek.
RÖMORK VE PLAKA TESCİLİNDE YENİ DÜZENLEMELER
Diğer maddeler ise yayım tarihi itibarıyla uygulanmaya başlandı. Araçların Satış, Devir ve Tescil Hizmetlerine ilişkin yönetmelikte yapılan değişikliklere ek olarak, tescil plakalarının basımı ve dağıtımıyla ilgili bilgilerin Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu veri tabanında tutulacağı ve Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile anlık olarak paylaşılacağı belirtildi. Ayrıca, yönetmeliğe eklenen geçici maddelerle, yüklü ağırlığı 750 kilograma kadar olan römork ve yarı römorkların tesciline ilişkin yeni düzenlemeler getirildi. 1 Ocak 2025 tarihinden önce üretilen bu araçların uygunluk belgesi bilgileri elektronik ortama aktarıldığı takdirde, 1 Ocak 2035’e kadar tescil işlemleri yapılabilecek. Bu tarihten sonra tescil edilmeyen araçların karayolunda kullanımı yasaklanacak. Tescil edilmeyen römork veya yarı römorklar için çeken araca verilen numarayı taşıyan plakanın kullanılması zorunlu olacak. Uygunluk belgesi temin edilemeyen durumlarda tescil işlemlerine ilişkin usul ve esaslar Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenecek. /Haber Merkezi