Ak Parti Balıkesir Milletvekili Adil Çelik, TBMM genel kurulunda Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanun teklifi hakkında konuştu.
Çelik, “Geçmiş yıllarda polise verilen yetkilerden rahatsız olan ve diline dolayan bu zihniyet, görüyoruz ki aynı şekilde devam ediyor. Bekçilerin dahil olduğu birkaç münferit olay sebebiyle genel ve olumsuz değerlendirmeler yapılmıştır. Elbette her olayın kendine özgü durumları, dinamikleri vardır, ancak her devlet memuru gibi Çarşı ve Mahalle Bekçileri de hem idari, hem yargı denetimine tabidir” dedi.
TBMM’de görüşülen Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanun teklifi hakkında konuşan Ak Parti Balıkesir Milletvekili Adil Çelik, “Çarşı ve Mahalle Bekçilerimiz ile 2018 yılı Eylül ayından bugüne kadar geçen sürede 127 bin 911 şahıs hakkında adli işlem yapılmıştır. 3 bin 643 hırsızlık olayına müdahale edilmiş ve 2020 yılında hırsızlık oranlarında yüzde 25 düşüş olmuştur. Bin 32 kayıp çocuk bulunarak, ailelerine teslim edilmiştir. 3 bin 154 kayıp şahıs (18 yaş üstü) bulunmuştur, 56 bin 168 aranan şahıs hakkında işlem yapılmıştır. 237 kilogram (kokain, eroin, esrar, bonzai vb.) ile 28 bin 679 adet uyuşturucu hap ele geçirilmiştir. 20 adet uzun namlulu silah, bin 999 adet tabanca, 761 av tüfeği, 5 adet el yapımı patlayıcı, 6 adet el bombası, 21 bin 223 adet mermi, 3 bin 17 adet kurusıkı tabanca, 3 bin 242 adet tabanca şarjörü ve muhtelif parçaları ele geçirilmiştir” dedi.
Çelik, geçmiş yıllarda polise verilen yetkilerden rahatsız olan ve diline dolayan bu zihniyetin, aynı şekilde devam ettiğini ifade ederek; “657’ye göre devlet memuru olan Çarşı ve Mahalle Bekçilerimize lüzumu halinde elbette ki yetki verilir. Sokak aralarında sadece gözetleme yapsın, devriye gezsin diye bekçi alınmaz. Olayların gelişimine göre, kullanması icap edecek basit yetkileri de esirgememek gerekir. Asayiş olayları olurken, bekçileri seyirci olmaktan çıkarmak gerektiği açıktır. Burada en önemli husus bireysel özgürlükler ve kamu güvenliği arasındaki doğru dengeyi kurmaktır, yoksa taşları bağlayıp, köpekleri salmak değil. Öncelikle örnek vermek için dahi olsa küçümsediği çobanlık, bir Peygamber mesleğidir. Çobanlık Sertifikası almak için okur-yazar olmak yeterlidir. Çarşı ve Mahalle Bekçiliği için ise en az lise mezuniyeti şartı vardır. Verilen eğitimin toplam süresi arttırılabilir mi? Evet, bu konuda ileride makul bir düzenleme yapılacaktır. Ülke genelinde görev yapan 28 bin 266 Çarşı ve Mahalle Bekçimizin eğitim durumlarına bakıldığında 5 bin 484’nün üniversite, 4 bin 844’nün yüksekokul mezunu olduğunu görüyoruz. Yani eğitim olarak iyi bir seviyede bulunmaktadır.
Geceleyin işinden çıkıp, evine giden hanımefendi örneğinizi hatırlatarak devam edeyim. Şüphesiz bu kaba üst araması işlemi aynı cinsiyetten görevliler tarafından yapılmalıdır. Aynı cinsiyetten görevlilerin bulunmadığı durumda Çarşı ve Mahalle Bekçileri en yakın karakol veya kolluk biriminden destek talep eder, bu işlem mümkün olduğunca kısa süre içerisinde bitirilir. Günümüzde tüm polis birimleri ile birlikte tüm Polis Merkezi Amirliklerimizdeki Güven Masalarında 24 saat esasına göre görev yapan kadın polis memuru personel bulunmaktadır. Dolayısı ile bu konuda herhangi bir sorun yaşanması söz konusu değildir. Çalışma saati konusuna gelecek olursak. Teklifin 12. maddesinde Çarşı ve Mahalle Bekçilerinin Çalışma süresi 40 saattir şeklinde düzenlenmiş ve 657 sayılı kanun ile uyumlu hale getirilmiştir. Bu konudaki eleştiriler, herhalde kanun teklifi iyi incelenmediğinden olsa gerek yersizdir, isabetsizdir.
Yine dile getirilen konulardan biri de, bekçilerin dahil olduğu birkaç münferit olay sebebiyle genel ve olumsuz değerlendirmeler yapılmıştır. Elbette her olayın kendine özgü durumları, dinamikleri vardır, ancak her devlet memuru gibi Çarşı ve Mahalle Bekçileri de hem idari, hem yargı denetimine tabidir. 2016 yılı dahil bugüne kadar 4,5 yıl boyunca açılan disiplin soruşturma sayısı 4 bin 356’dır. Bunlardan 563’ünde sorumlu bulunmuş ve disiplin cezası tertip edilmiştir. 2 bin 669’unda cezayı gerektiren bir durum olmadığı anlaşılmış olup, bin 124 soruşturma halen devam etmektedir. Adli takibat kısmına gelecek olursak 2016 yılından bu yana bin 44 cezai soruşturma neticesi sadece 38 kişi ceza almıştır, 60 dosya devam etmektedir, kalanların 875’i için kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilmiş, 32’si beraat etmiştir.”/Haber Merkezi