güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

AİLE HEKİMLERİNİN İŞ BIRAKMA EYLEMİ ÜÇÜNCÜ GÜNÜNDE

Bandırma'daki sağlıkçılar 1 Kasım 2024'te yürürlüğe giren Aile Hekimliği Performans ve Ödeme Yönetmeliği'ne karşı iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 08.11.2024 09:45
Haber Güncellenme Tarihi: 08.11.2024 09:45
Muhabir: Serhat Barış
https://www.bandirmayasam.com.tr
AİLE HEKİMLERİNİN İŞ BIRAKMA EYLEMİ ÜÇÜNCÜ GÜNÜNDE

Ak Parti hükümetinin yeni yönetmeliği Aile Hekimlerini meydana döktü. Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Bandırma’da da aile hekimleri 5-6-7 Kasım tarihleri arasında iş bırakma eylemi yaptılar. Eylemin üçüncü günü ise İlçe Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan aile hekimleri düzenledikleri basın açıklaması ile eziyet yönetmeliği adını verdikleri yönetmeliğin geri çekilmesini istediler. 

Balıkesir Tabip Odası Yönetimi, Balıkesir Diş Hekimleri Odası Yönetim Kurulu, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Balıkesir Şubesi, Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası (BDS) Balıkesir Şubesi, Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Balıkesir İl Temsilciliği, Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Genel Sağlık-İş), Balıkesir il Temsilciliği Hekim Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Çalışanları Sendikası (Hekim Birliği) Balıkesir İl Temsilciliği Hekim ve Diğer Sağlık Çalışanları, Kamu Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (Hekim Sen), Balıkesir il Temsilciliği Tabip ve Diğer Sağlık Çalışanları Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kamu Görevlileri Sendikası (Tabip-Sen), Balıkesir İl Temsilciliği Balıkesir Aile Hekimleri Derneği ve Balıkesir Aile Sağlığı Elemanları Derneği, Bandırma'da iş bırakma eylemi yaparak basın açıklaması gerçekleştirdi. İlçe Sağlık Müdürlüğü önünde gerçekleştirilen açıklamada Sağlık Bakanlığı'na seslenilerek yönetmeliğin geri çekilmesi istendi.

Basın açıklamasını okuyan Tabipler Odası Bandırma Temsilcisi Zafer Yılmaz "Bu yönetmelik, Koruyucu sağlık hizmetlerinin geliştirilmesine yönelik gerekli düzenlemeleri içermiyor. Hastalara ve koruyucu hekimlik uygulamalarına yeterli zaman ayrılabilmesine fırsat vermiyor. Bu eziyet yönetmeliği, hekimlerle hastaları karşı karşıya getirerek sağlıkta şiddete zemin hazırlıyor. Belli ilaç gruplarının reçetelenmesi ve sevkleri sınırlayarak hekim bağımsızlığına müdahale ediyor. Karmaşık hesaplamalar ile ulaşılması mümkün olmayan, ulaşılsa bile halk sağlığı için faydasız performans kriterleri içeriyor. Yapılan işin kalitesine değil sayısına değer veriyor. Hekimlerin ve aile sağlığı emekçilerinin iş ve gelir güvencesini ortadan kaldırıyor.  Aile sağlığı merkezinde mevcut ebe ve hemşire eksikliğini gidermek şöyle dursun artacak olan istifalar ile pek çok birimin geçici görevlendirmeler ile hizmete devam etmek zorunda kalacaktır. Özetle bu yönetmelik, çalışma koşullarını eziyete dönüştürecek bir yönetmeliktir. Halkın sağlığını, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının özlük hakları ve çalışma koşullarını iyileştirmek bir yana yaşanmakta olan sorunları daha da derinleştirecektir. Oysa halkın sağlığını koruyan, geliştiren, hekimlerin ve tüm sağlık emekçilerinin mesleki bağımsızlığının olacağı ve istekle çalışacağı, ülkemizin ihtiyacı olan bir birinci basamak sağlık hizmeti programını hayata geçirmek için yapılması gerekenler bellidir.”

Yılmaz "Sağlık Bakanlığımızdan Taleplerimizi İstiyoruz"

Sağlık Bakanlığından aşağıdaki taleplerimizi verine getirmesini istiyoruz diyen Tabip Odası Bandırma Temsilcisi Zafer Yılmaz "Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı ve aile sağlığı merkezleri kamu tarafından sağlanmalıdır. Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncülendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilinceye kadar Aile Sağlığı Merkezi sayısı hekim başına 2 bin nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır. Kadrolu ve güvenceli istihdam modeli ile yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir. Kadrosuz, güvencesiz bir şekilde çalışan emekçiler (gruplandırma elemanları) kadroya geçirilmelidir. Aile hekimlerine ve tüm sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir. Gelire katkısı yüzde 20’yi geçmeyecek ve yapılan hizmetin niteliğini ödüllendiren bir performans uygulamasına geçilmelidir. Taleplerimizin karşılanabilir olduğunu ve randevu bulunamamasından şiddete kadar sağlık sistemindeki pek çok sorunu çözebileceğini biliyoruz. Birinci basamak sağlık hizmetini sunan hekimlerin ve sağlık çalışanlarının örgütleri olarak bir araya gelen bizler, halkımıza ve meslektaşlarımıza karşı sorumluluğumuzun gereği olarak, hekimlere ve sağlık emekçilerine maddi kayıplar ve iş güvencesizliği getiren, halkın sağlığına katkısı olmayan yönetmelik geri çekilerek yukarıda yer alan 5 maddelik taleplerimiz yerine getirilene kadar her türlü hukuksal mücadele ve eylemliliği hep birlikte hayata geçirme konusunda kararlı olduğumuzu bildiriyoruz. Kararlılığımızın göstergesi olarak ilk etapta 5,6,7 Kasım 2024’te üç gün süreyle iş bırakma eylemi gerçekleştirdik. Sonraki haftalarda sağlık meslek örgütleri ile birlikte gerçekleştireceğimiz çeşitli eylem ve etkinliklerle halkımızın sağlığı ve haklarımız için sağlık otoritesini harekete geçme konusunda zorlamaya devam edeceğimizi, sonuç alıncaya kadar vazgeçmeyeceğimizi tüm kamuoyuna bildiriyoruz." dedi. 

Hürriyet Sağlık Sen adına da Mehmet Ali Vazvaz "1 Kasım 2024 tarihinde yürürlüğe giren, bilimsellikten uzak, hastayı müşteri, çalışanı ise emire veya köle gibi gören bu yönetmeliği, özelde de aslında yıllardır sağlıkta uygulanan vahşi sömürü sistemini protesto etmek için 5, 6 ve 7 Kasım tarihlerinde işe gitmeme kararı aldık ve uyguluyoruz. Sağlık sisteminin onlarca kronik, çözülmeyi bekleyen sorunu varken; tarafların talepleri ve görüşleri alınmadan yürürlüğe konması, “Dikkatler başka yöne mi çekilmeye çalışılıyor?” sorusunu akla getirmekte. Sağlıkta şiddet hâlâ önlenememiş, etkin bir şiddet yasası yokken; sağlıkta çeteleşmeler, cinayet şebekeleri bir bir açığa çıkıyorken; depremde enkaz altında can veren, enkazda bulunamayan sağlık emekçilerinin hesabı hâlâ verilmemişken; kamu sağlık hizmeti verilen binaların depreme dayanıklılığı sorgulanıyor, bu korku ile o binalarda hizmet veriliyorken; kamu sağlık hizmetinin en uç noktasından başlayan bu hamle ile hizmet sunucularının parmak uçları mı kesilmeye çalışılıyor? Sonrasında sırasıyla ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerine geçilecek ve ücretsiz kamu sağlık hizmeti, anayasal görevden çıkartılıp ticarete mi dönüştürülecek? Bizler, devletin herkese eşit, ücretsiz ve ulaşılabilir kamu sağlık hizmeti vermesini istiyoruz. Bu hizmeti veren kamu sağlık çalışanlarının tamamının biat eden köle ya da emir eri gibi görülmesine asla izin vermeyeceğiz. Sağlık çalışanları, maksimum güvenlikli bir ortamda, insani çalışma şartları içinde, eşit işe eşit ücretle, aylık gelirlerinin tamamının emekliliğe yansıyacak şekilde tek kalemde maaş istemektedir. Hürriyet Sağlık Sen, bu taleplerin arkasında duracak; bugün ve daima, sağlık çalışanlarının hür ve gür sesi olmaya devam edecektir" dedi. 

Haber: Serhat Barış

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.