Cumhuriyet devrimlerinin eğitim alanındaki en önemli uygulamalarından Köy Enstitüleri’nin 84’'üncü kuruluş yıldönümü, Balıkesir’de düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği (YKKED) Balıkesir Şubesi ilk olarak Atatürk Anıtı’nda bir araya geldi. Düzenlenen etkinliğe Altıeylül Belediye Başkanı Hakan Şehirli, öğretmenler, demokratik kitle örgütlerinin ve siyasi partilerin temsilcileri ve basın mensupları katılım sağladı.
Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başlayan törende, saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu.
Köy Enstitüleri’nin kuruluş yıldönümü kapsamında düzenlenen etkinlikte konuşan YKKED Balıkesir Şube Başkanı Mualla Orman, Cumhuriyetin temellerinin atılmasında Köy Enstitülerinin önemine vurgu yaparak, Köy Enstitülerinin kurulmasını hala sevinçle kutladıklarını söyledi.
Köy enstitülerinin Türkiye Cumhuriyeti’nde büyük eğitim atılımı olduğunu vurgulayan Mualla Orman; “17 Nisan 1940 tarihi, yoksul köylü çocuklarının kendi kaderine hükmetme günü olarak tarihe geçen Cumhuriyet aydınlanması bilincinin toprağa ekildiği ve en dolgun başaklarını verdiği gün olduğu için de aradan 84 yıl geçmesine karşın hala güveniyor, hala sevinçle kutluyoruz. Harp artığı topraklar üzerine kurulmuş yoksul Cumhuriyetimizin kurucu kadrolarının yapacakları pek çok acil iş vardı kuşkusuz. Fakat onlar için eğitim, bu yakıcı ihtiyaçlar listesinin ilk sırasında yer alıyordu. Cumhuriyeti kuran devrimciler, geleceğe bilimle, akılla, bilgiyle yürüyebilmenin ön koşulunun eğitim olduğunun en başından beri bilincindeydiler” dedi.
Köy enstitülerinin 1936'da eğitmen kurslarıyla başladığını, 1937’de köy öğretmen okullarıyla devam ettiğini ifade eden Başkan Orman; “17 Nisan 1940'ta çıkarılan yasayla köy enstitüsü adını alan devrimci, aydınlanmacı bir uygarlaşma ve özgürleşme destanının adıdır. Kurulduğu günden itibaren genç Cumhuriyetimizin yüz akı olan köy enstitüleri, 1946 da aydınlanmacı seküler odağından koparılarak yolundan saptırılan ve nihayet 1954'te gerici saldırılara feda edilerek kapatılan, özgün, aşılamayan, UNESCO tarafından tüm dünyaya örnek eğitim modeli olarak önerilmiş bir özgürleşme pratiğidir” diye konuştu.
Öte yandan; Yeni Kuşak Köy Enstitüleri (YKKED) Balıkesir Şubesi, 84’üncü yılında köy enstitüsü imecesinin yaratılmasına yol açan büyük devrimci Mustafa Kemal Atatürk’ü, Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati'yi ve kurulmasında payı olan Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’yü ve Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel, eğitimci İsmail Hakkı Tonguç'u saygıyla andı. /Haber Merkezi