Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Dolapoğlu, Türkiye’de sınırlı sayıda merkezde yapılan Minimal İnvaziv Cerrahi (kapalı yöntem) ile 2 kalp damarı da tıkalı olan hastaya 5 cm’lik kesiden Bypass ameliyatı yaptı.
Türkiye’de Sınırlı Merkezde Yapılıyor
BAÜN Hastanesi Kardiyoloji Kliniğine başvuran 46 yaşındaki Tuncay Çetin’e, Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eyüp Avcı tarafından anjiyo yapılarak hastanın 2 damarının tıkanık olduğu tespit edildi. Kardiyoloji Anabilim Dalı ve Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı öğretim üyelerinden oluşan kalp konseyinde uygunluğu kontrol edilen hastaya, koroner arter hastalığı nedeni ile Minimal İnvaziv Cerrahi ile Bypass ameliyatı yapıldı.
Hastane Başhekimi ve Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Dolapoğlu, “Bu hastamız Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eyüp Avcı’nın anjiyo sonucuna göre 2 damarında tıkanıklık olduğu tespit edilerek kalp konseyi tarafından hastanın yaşı ve yapısal durumu değerlendirilip, hastaya Minimal İnvaziv Cerrahi ile Bypass ameliyatı kararı alındı. Hastanın sol meme altından 5 cm.’lik bir kesi ile iki damarına işlemi gerçekleştirdik. Klasik yöntemde kalbe ulaşmak için halk arasında iman tahtası olarak da bilinen sternum kesilmesi gerekmekte ve bu yöntem için geniş bir kesi gerekmekte, ameliyat sonrası nekahat dönemi de uzamaktadır. Minimal İnvaziv Cerrahi ile Bypass ameliyatında ise böyle bir durum olmadığı için hastanın normal hayata dönme süresi hızlanmaktadır. Klasik yöntemde 10 gün süren yatış süresi, Minimal İnvaziv Cerrahi ile 2-3 güne inmekte ve hasta evine kendi aracını kullanarak gidebilmektedir” dedi.
Rektör Kuş: Güçlü Kadromuzla, Büyüme ve Gelişimimiz Sürecek
Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlter Kuş, ameliyatı gerçekleştiren öğretim üyelerini tebrik etti. Üniversite hastanesinin güçlü bir ivme ile gelişimini sürdürdüğünü belirten Rektör Prof. Dr. İlter Kuş “Türkiye’de sınırlı sayıda merkezde yapılabilen nitelikli işlemlerin de yapılabildiği Hastanemiz, faaliyet gösterdiği her alanda başarılı çalışmalara imza atıyor. Hastane yönetimimizi ve personelimizi tebrik ediyorum. Vatandaşlarımızın şehir dışına sevklerine gerek duyamadan büyük oranda Balıkesir’de tedavilerinin gerçekleştirilebiliyor olması oldukça önemli. Güçlü kadromuz ve fiziki büyüme ile gelişimimiz bundan sonra da sürecek. 2022 yılında inşaatına başlanacak olan 100 yataklı hastane binasını da hızla tamamlayıp vatandaşlarımızın hizmetine sunarak, kapasitemizi daha da artırmış olacağız” dedi.
“Doktorlarımızdan Allah Razı Olsun”
Ameliyatı gerçekleşen Tuncay Çetin, “2020 yılında geçirdiğim kalp krizi sonucunda kalbime stent takılmıştı. Son bir yılda şikayetlerim artınca, tavsiye üzerine Üniversite Hastanesine Eyüp Avcı hocama geldim. Anjiyo sonrasında 2 damarımın tıkanık olduğu söylendi ve Ahmet Dolapoğlu hocama sevk edildim. Tetkikler sonrasında bu yöntemle ameliyat oldum. Benden önce klasik yöntemle ameliyat olanlar yatarken ben kalktım ve gayet iyiyim. Allah razı olsun hocalarımdan. Çok teşekkür ediyorum.” dedi. /Haber Merkezi