güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

1 MAYIS ERKEN KUTLANDI

17 gün boyunca uygulanacak tam kapanma nedeniyle 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü erken kutlandı.

Haber Giriş Tarihi: 30.04.2021 00:05
Haber Güncellenme Tarihi: 30.04.2021 00:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bandirmayasam.com.tr
1 MAYIS ERKEN KUTLANDI

17 gün boyunca uygulanacak tam kapanma nedeniyle 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü erken kutlandı.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, pandemi tedbirleri altında kutlanmaya çalışılıyor. 1 Mayıs’ı da içine alan 17 günlük tam kapanma nedeniyle, bu sene erken kutlama yapıldı. Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen kutlama, Bandırma Demokrasi Platformu tarafından organize edildi. Kutlama törenine Bandırma Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun, Belediye Başkan Yardımcısı Metin Ok, CHP İlçe Başkanı Dr. Selim Panç, Gelecek Partisi İlçe Başkanı Burhan Deniz, Kent Konseyi Başkanı Dr. Murat Ergöz, belediye meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar katıldı.

Bandırma Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Gültekin Mutlu tarafından okunan basın açıklamasında pandemi ve ekonomik sıkıntılara vurgu yapıldı. Basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi, “Uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’ı her yıl yaptığımız gibi türkülerimizle, halaylarımızla, rengarenk bayraklarımızla çok daha kitlesel bir şekilde kutlamak isterdik. Ne yazık ki korona virüs salgını nedeniyle iki yıldır bunu yapamıyoruz.

1886’ da Amerika’da başlayan 1890’dan sonra süreklilik kazanan on iki saatlik çalışma süresini sekiz saate indiren işçinin emekçinin mücadele, dayanışma ve bayram günü olan 1 Mayıs’ta  sınırlı ve kıstlı da olsa yine alanlardayız.

Koronavirüs salgını nedeniyle dünyada ve ülkemizde olağanüstü zor ve güç günlerden geççiyoruz. Resmi sayılara göre kırk bine yakın insanımızı kaybettik. Bu salgın hastalığı yok etmek için özveriyle çalışan dört yüze yakın sağlık emekçisini de yitirdik. 

Salgın sırasında canla başla çalışmaları nedeniyle Cumhurbaşkanı ve Sağlık bakanı tarafından çok övülen, alkışlanan sağlık çalışanlarının korona virüsten ölümleri ne yazık ki meslek hastalığı olarak kabul edilmiyor.

Salgın nedeniyle şirketler kapanıyor. 24 bin 136 gerçek ticari işletme kapandı. Esnaf bitik, çaresiz durumda.

AKP iktidarı komik kira yardımlarıyla güya esnafa destek veriyor.

Bu süre içinde üç bucuk milyon sigortalı insan kısa çalışma ödeneğinden yararlandırıldı. Sigortasız çalışan milyonlarca insan yok sayıldı. Bu insanlar yoksulluğa, açlığa mahkum edildi.

Bugün ülkemizde yaklaşık 10 milyon kişi sagari ücretle çelışıyor.

7 milyon 900 bin kişi asgari ücretin altında bir maaş alıyor.

Çalışanların yüzde altmışa yakını asgari ücretin yüzde on altında ve üstünde ücret alıyor.

Bugün ülkemizde TÜİK’in verilerine göre gerçek işsizlik oranı yüzde 30,2 olup 10 milyon 700 bin kişi işsizdir.

Hayat pahalılığının nedeni olan enflasyon oranı yıllık 36,72’dir.

Bugün dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 2 bin 647 lira, yoksulluk sınırı ise 8 bin 856 lira’dır.

16,5 milyon insan açlık sınırının altında yüzde altmıştan fazlası ise yoksulluk sınırının altında ücret alıyor. Ülkemizin yüzde sekseni açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşarken yüzde yirmisi de bolluk ve refah içinde yaşıyor.

Şairimizin dediği gibi: “ Kurt kuzulara şah olsa yapmaz böyle bir taksim/ dukuz kula bir pul/ bir kula dokuuz pul”

19 yıllık AKP iktidarının uyguladığı liberal ve sağ ekonomik politikalar sonucunda gelir dağılımındaki eşitsizlik ve adaletsizlik iyice arttı. Yıllık enflasyonun yüzde kırklara ulaşması sonucu temel tüketim ve gıda ürünlerinin fiyatları her gün artıyor. Halkımız ucuz et ve ekmek kuyruklarına giriyor.

Halktan toplanan vergilerin ve devletin gelirlerinin halka dağıtılması gerekirken AKP tarafından bir avuç yandaş müteahhide ve iş adamına dağıtıldı.

Sadece 2021 yılında şehir hastanelerine ödenecek para 16 milyar 392 milyont tl. Dört yılda şehir hastanelerine ödenen parayla beş yüz yataklı 63 devlet hastanesi yapılablirdi.

Sadece Yavuz Sultan Selim Köprüsünden garanti geçiş farkı nedeniyle işletmeye ödenen para 6 milyar 700 milyondur.

İnsanımız borç batağında. 33 milyon 983 bin kişi bankalara borçlu. Bireysel kredi borç miktarı 861 milyar tl.

Bankacılık sektöründe batık kredi 150 milyar tl. Bu miktar her geçen artıyor.

Ekonomik krizin yol açtığı işsizlik, geçim derdi sıkıntılara yol açıyor, aile içi çatışmalara neden oluyor. Boşanmalar artıyor. Kadına uygulanan şiddet ve kadın cinayetleri artıyor. 2020’de 300 kadın öldürüldü. Her ay 25-30 kadın öldürülüyor. Yetmezmiş gibi bir de İstanbul Sözleşmesinden çıkılıyor.

İnsanlar suça teşvik ediliyor. Ülkemizde yüz bin kişiden 430’u ceza evinde. Tutuklu ve hükümlü sayısı bakımından dünyada ilk sıralardayız. AKP’li vekiller kentlerine yapılan ceza evleriyle utanacakları yerde gurur duyuyorlar.

Kapkara bir ülke tablosu. Bu karanlık tabloyu yırtıp atmalıyız.

Ancak halkın iktidarında istihdamı artıracak yatırımları yapabilir,  herkese güvenceli iş aş bulabiliriz.

Ancak halkın iktidarında emeğimizin karşılığını alabiliriz.

Ancak halkın iktidarında yoksulluk sınırının üstünde asgari ücret alabiliriz.

Ancak halkın iktidarında kadını güvence altında yaşatabiliriz.

Ancak halkın iktidarında doğayı ve çevreyi koruyabiliriz.

Ancak halkın iktidarında parasız eğitim ve sağlık hakkından yaralanabiliriz.

Ancak halkın iktidarında düşüncelerimizi özgürce söyleyebilir, yazabiliriz.

Ancak halkın iktidarında ürettiğimiz ürünü değerinden satabiliriz.

Ancak halkın iktidarında özgür, bilimsel ve özerk üniversiteleri kurabiliriz.

Ancak halkın iktidarında güvenli ve huzurlu yaşayabiliriz.

Gelin halkın iktidarını kuralım. Bunu yapacak gücümüz de var. Bizi bu düzenden kurtaracak olan kendi kollarımızdır.

Yapılacak ilk seçimlerde halkın iktidarını kurma yolunda birlik içinde, mücadeleye ve dayanışmaya devam edelim.

Sözlerime son verirken HALKIN İKTİDARINDA buluşmak dileğiyle aramızda bulunan Belediye Başkanımıza ve yardımcılarına, bizi hiç yalnız bırakmayan basın emekçilerine ve dostlarımıza teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum. Yaşasın 1 Mayıs.”

/Ahmet Türkmen-Umut Osman Sunci      

                                                                  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.