güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

VESKE, “İŞSİZLİK MAAŞINDA HAKKINIZI KAYBETMEYİN”

Türk-İş İl Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Balıkesir Şube Başkanı Nedim Veske, işsizlik maaşı konusunda açıklama yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 20.04.2022 00:07
Haber Güncellenme Tarihi: 20.04.2022 00:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bandirmayasam.com.tr
VESKE, “İŞSİZLİK MAAŞINDA HAKKINIZI KAYBETMEYİN”

Türk-İş İl Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Balıkesir Şube Başkanı Nedim Veske, işsizlik maaşının en az 6 ay, en fazla 10 ay ödendiğini, maaş da bu yıl için bin 986-3 bin 972 lira arasında değiştiğini, 6 ay maaş bağlanan kişiye toplamda en az 12 bin lira ödenirken, en yüksek ve en uzun süre maaş alana toplamda 39 bin 720 lira ödeme yapıldığını belirtti.

İşverenin haksız bir sebeple işçiyi işten çıkarması veya işçinin haklı sebeple iş akdini feshetmesi halinde devletin 10 aya kadar işçiyi koruyan bir ödeme yaptığını, buna ‘işsizlik ödeneği (maaşı)’ dendiğini ifade eden Veske, “İşsizlik ödeneğine hak kazanabilmek için işçinin son 3 yılda en az 600 prim günü bulunması ve son 120  gün hizmet akdi ile çalışması gerekiyor. Ayrıca iş akdinin feshinde işçinin kendi istek ve kusurunun bulunmamasına da bakılıyor. Son 3 yılda adına en az 600 gün prim ödenene 6 ay, 900 gün prim ödenene 8 ay, 1080 gün prim ödenene ise 10 ay boyunca işsizlik maaşı bağlanıyor. İşsizlik maaşı için işten çıkış belgesi verildikten sonra ‘30 gün içinde’ İŞKUR’a başvurmak şart. Başvurular, ‘iskur.gov.tr’ veya ‘e-Devlet’ten veya İŞKUR’a elden şeklinde olabiliyor. Başvuru, izleyen ayın sonuna kadar sonuçlandırılıyor. İşsizlik maaşı, kimlik kartıyla herhangi bir PTT şubesine başvurarak her ayın 5’inde çekilebiliyor. Maaşın 6 ay içinde çekilmesi gerekiyor. Bu süre aşılırsa maaş İŞKUR’a geri gidiyor” dedi.

Veske, işsizlik maaşının 4 koşulda iptal edildiğini ifade ederek, bunları şöyle sıraladı:

“İşkur’un teklif ettiği işin haklı bir nedene dayanmaksızın reddedilmesi.

İşsizlik ödeneği alınan dönemde kayıt dışı olarak çalışmanın tespit edilmesi.

İşsizlik maaşı alınan sürede, ‘emeklilik’ gerekçesiyle yaşlılık aylığı alınmaya başlanması.

İşkur tarafından önerilen mesleki geliştirme eğitiminin reddedilmesi.” /Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.