Perşembe Pazarı’ndaki pazarcı esnafı, birkaç haftadır etkisini gösteren soğuk hava nedeniyle satışların iyiden iyiye düştüğünü söylüyor. Pazarcının diğer gündemi ise azalan alım gücü.
Perşembe Pazarı’nda esnafa mikrofon uzatarak röportajlar gerçekleştirdik. “İşler nasıl?” diye sorduğumuz esnaflar, birkaç haftadan bu yana etkili olan soğuk hava nedeniyle, vatandaşların pazara çıkmak yerine daha çok marketleri tercih ettiğini belirtiyorlar. Bu duruma bir diğer etkenin de azalan alım gücü olduğunu düşünen esnaflar, vatandaşın cebinde nakit para olmadığını, bu yüzden de kredi kartlarıyla alışveriş yapabildikleri marketlere yöneldiğini dile getiriyorlar.
“Karlılık da, Satışlar da Yarı Yarıya Düştü.”
Artan maliyetler nedeniyle kar oranlarının azaldığını ifade eden pazarcı esnafları, yükselen fiyatları tezgahlara yansıtmamak için kar oranlarından kırdıklarını söyleyerek buna rağmen satışlarda yarı, yarıya düşüş yaşadıklarını kaydediyorlar. Esnaflar, vatandaşın son dönemde zam üstüne zam yapılan yüksek faturalarla boğuştuğunu, bunun sonucu olarak da kendi boğazından kestiğini anlatıyorlar. /Umut Osman Sunci