güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

SAMİ İZCİ, “ESNAF AYAKTA KALMA MÜCADELESİ VERİYOR”

Bandırma Ağaç İşleri Esnaf Ve Sanatkarlar Odası Başkanı Sami İzci, düzenlediği toplantıda artan girdi maliyetlerini ve kaçak çalışan iş yerlerini masaya yatırarak, “Esnaf ayakta kalma mücadelesi vermektedir,” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 16.05.2022 00:12
Haber Güncellenme Tarihi: 16.05.2022 00:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bandirmayasam.com.tr
SAMİ İZCİ, “ESNAF AYAKTA KALMA MÜCADELESİ VERİYOR”

Bandırma Ağaç İşleri Esnaf Ve Sanatkarlar Odası Başkanı Sami İzci, Sanayi Düğün Salonu’nda düzenlediği toplantıda oda üyeleriyle bir araya geldi. Esnafın sorunlarının dile getirildiği toplantının ana gündem maddelerini kaçak çalışan iş yerleri ve artan girdi maliyetleri oluşturdu. Sami İzci yaptığı konuşmada, girdi maliyetleri nedeniyle esnafın ayakta kalma mücadelesini verdiğini belirterek buna ek olarak kaçak çalışan iş yerlerinin esnafı daha da mağdur ettiğini vurguladı.

Sami İzci, “Bilindiği üzere esnaf tanımı 5362 sayılı kanunun 3.maddesinde "İster gezici ister sabit bir mekânda bulunsun, Esnaf ve Sanatkâr ile Tacir ve Sanayiciyi Belirleme Koordinasyon Kurulunca belirlenen esnaf ve sanatkâr meslek kollarına dahil olup, ekonomik faaliyetini sermayesi ile birlikte bedeni çalışmasına dayandıran ve kazancı tacir veya sanayici niteliğini kazandırmayacak miktarda olan, basit usulde vergilendirilenler ve işletme hesabı esasına göre deftere tabi olanlar ile vergiden muaf bulunan meslek ve sanat sahibi kimseler," olarak belirlenmiştir. Kazancı tacir kadar olmayan esnaf ve sanatkarımız buna rağmen stopaj, gelir vergisi, emlak, çöp, atık su, tabela vs. gibi her türlü vergisini ödeyerek ve büyük firmalarla rekabet ederek ayakta kalma mücadelesi vermektedir.

Bütün bu olumsuzluklara rağmen bir de kaçak çalışan işyerleri kayıtlı üyelerimizi daha da mağdur etmektedir. İnşaat sektöründe müteahhitlerin kapı ve mutfak aksamlarında hazır kapı ve hazır kesim yapan firmalarla anlaşarak ve bölgemizde kayıtsız çalışan (hatta resmi kurumlarda çalışarak) biraz el becerisi olan kişilere toplatarak işlerini teslim etmektedir. Sanatkar olmayan bu kişilerce tamamlanan işlerin bir çoğunda meskenler kullanıma geçtiğinde sorunlarda ortaya çıkmaktadır. Ev sahiplerince bu aksaklıkların giderilmesi istendiğinde karşılarında bir muhatap bulamamaktalar ve kendi imkanlarıyla odamız kayıtlı üyelerinden tamiri istenmektedir. Hiç bir vergi ödemeksizin kayıtsız çalışan kişilerce yapılan mobilya ve kapı işlerinin doğal olarak ücretlendirmesi de daha düşük olduğundan müteahhitlerce tercih edilen bu kişiler büyük kazançlar sağlamalarına rağmen yeterli bilgi ve el becerisine sahip olmadıkları için tamamlanan işlerde sürekli hasarlar oluşmaktadır. Bu durumda en çok üyelerimiz ve tüketiciyi mağdur etmektedir. Doğal olarak da Esnafımız iş hacmi küçülmesinden dolayı bırakın kar etmeyi dükkan giderlerini karşılayamaz hale gelmiştir.

Üyelerimizce Odamıza yapılan şikayetler doğrultusunda inşaat altlarında çalışan kişiler yaptığımız denetimlerce müteahhit firmanın çalışanı dahi olsa iskan alımlarında kapı, mutfak vestiyer gibi ağaç işine ait işçilik fatura bulunmamakta yerine sadece malzeme faturası eklenmektedir. Bu kaçak çalışmalar Esnafımızın dükkanını kapatmasına, her işyeri kapanışı da sanatkar mesleğinin ve KDV'nin yok olmasına ve neden olmaktadır. Konun hassasiyeti göz önüne alınarak yerel yönetimlerce İskan alımlarında Müteahhit firmadan binanın ağaç aksamı için malzeme faturasının değil yapılan işin mahiyetini gösteren Marangoza ait işçilik faturasının istenmesi hususunda 2019 yılında Bandırma Belediye Başkanlığı ve Sanayi Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkar Genel Müdürlüğü'ne gerekli düzenlemelerin yapılarak üyelerimiz mağduriyetlerinin önlenmesi yönünde bir yazı yazılmış fakat her iki kurumdan da olumsuz cevap alınmıştır. Konu hakkında hala girişimlerimiz devam etmekte Federasyon seçimlerinden sonra tüm Türkiye genelinde Ağaç İşleri Odalarıyla istişare edilerek konuyu tek gündeme getireceğimizi buradan beyan etmek isterim,” dedi. /Ahmet Türkmen-Umut Osman Sunci

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.