güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

ERDOĞMUŞ: “ÜRETİCİYE DESTEK ARTMALI”

Balıkesir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Erdoğmuş, girdi maliyetleri sürekli artan süt, et üreticisi ve çiftçilere verilen desteklerin artmasını istedi.

Haber Giriş Tarihi: 09.05.2022 01:20
Haber Güncellenme Tarihi: 09.05.2022 01:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bandirmayasam.com.tr
ERDOĞMUŞ: “ÜRETİCİYE DESTEK ARTMALI”

Erdoğmuş, “Üreticiye yapılan desteklemeler var ama çok yetersiz kalıyor. Mazot, gübre ve diğer destekler dönüm başına 80-100 lira civarında. 2021 yılından bu yana sadece akaryakıt yüzde 200 zamlandı. Gübre yüzde 300-400, yem yüzde 100-150 arttı. Dönüm başına geçen sene destek 18-20 lira iken bu yıl 24 liraya çıkarmak, enflasyon oranında artırmak çözüm ifade etmiyor” dedi.

“Tarımda Kullanılan Hammaddelerin Büyük Bölümü İthal”

Balıkesir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Erdoğmuş, üretici ve çiftçilerin artan girdi maliyetleri karşısında daha fazla desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Başkan Erdoğmuş, “Süt üreticisinin de et üreticisinin de ana girdisi yem, mazot, ilaç, gübre, tohum. Bu girdiler dövize bağlı. Gübrenin yüzde 80-90’ı, yem de büyükbaşta yüzde 40-50’si, küçükbaşta yüzde 60-70 mertebesinde ithal. Pandemiden dolayı 2 yıldır gıda tedarikinde sorun vardı buna bir de Şubat ayında başlayan Ukrayna ve Rusya savaşı eklendi. Rusya ve Ukrayna, buğday, ayçiçeği ve bir çok hammadde de dünyaya ihracatçı olan ülke. Türkiye olarak ithal ettiğimiz ürünlerin yüzde 60-70’ini hububatta Rusya’dan alıyoruz” dedi.

“Üreticiye Hemen Çözüm Lazım”

Süt fiyatlarının, 1 Ocak 2022 itibariyle 4.70 lira olarak Ulusal Süt Konseyi tarafından  açıklandığını kaydeden Balıkesir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Erdoğmuş, “Sütte Devlet desteği de 0.20 kuruştan litrede 1 liraya çıktı. Üretici şu an mağdur. Üreticiye hemen çözüm lazım. Süt üreticisine avans desteği olabilir. Hammadde artışlar devam ediyor. Mayıs-Haziran aylarına hasat başlayacak. Buğdayda gübre sorunu var. Ekim ayında atılması gereken alt gübre çok az atıldı. Gübre atılamadığı için verim düşüklüğü bekleniyor.

“Desteklemeler Çok Yetersiz”

Üreticiye yapılan desteklemeler var ama çok yetersiz kalıyor. Mazot, gübre ve diğer destekler dönüm başına 80-100 lira civarında. 2021 yılından bu yana sadece akaryakıt yüzde 200 zamlandı. Gübre yüzde 300-400, yem yüzde 100-150 civarında zamlandı. Dönüm başına geçen sene destek 18-20 lira iken bu yıl 24 liraya çıkarmak, enflasyon oranında artırmak çözüm ifade etmiyor” diye konuştu.

“Sütte Yapılan Radikal Destek Et Ve Mazotta da Yapılmalı”

Bu senenin üretici açısından çok ekstra bir yıl olduğuna dikkat çeken Başkan Erdoğmuş şöyle devam etti:

“Sütte verilen desteğin 0.20 kuruştan 1 liraya çıkması radikal bir desek. Ette de, mazotta da buna benzer acil ve yüksek bir destek olması lazım. Et Balık Kurumu hayvan başına 2500 lira destek açıkladı ama zaten Et Balık Kurumunun fiyatları düşüktü bunun bir anlamı olmadı.

“Haziran’da Süt Fiyatları Daha da Artacak”

Üretici yaşadığı sıkıntılarda yüzde yüz haklı, girdi maliyetleri anormal arttı ama bir de bunun tüketici ayağı var. Süte 1 lira destek oldu, iyi peynir 90 liraya çıktı. Tahminim Haziran ayında süt fiyatları daha da artacak. Çok hayvan kesildi, insanlar inek kesiyor. Süt fiyatı beklenenin üzerinde iyileşirse, inek kesimi azalır, ete yansır. 85-90 lira civarında dana kesiliyor, bu 100 lira olur deniyor. Balıkesir’de 120-130 lira olan kıyma 150-200 lira olur. Bunun tüketici ayağı nasıl olur ? Devlet üreticiye verilen desteklerle, tüketiciye fiyatların az yansımasını sağlamalı. Tüm dünyadaki enflasyonist ortam işi bozuyor.

“Hububat Alım Fiyatları Şimdiden Açıklanmalı”

Gıdada KDV yüzde 8’den 1’e indi. Faydalı mı ? Kesinlikle faydalı ama 15 gün sonra gelen yüzde 15’lik zam ile bunlar eriyor, manası kalmıyor. Eskiden olduğu gibi enflasyon aylık yüzde 1 olsa, yüzde 7’lik vergi indirimi hakikaten çok büyük indirim. DMO, hububat alımında alım fiyatlarını şimdiden açıklarsa, destekleri çok yüksek açıklarsa insanlar ekip ekmeyeceğine karar verir.” /Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.