güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

H. AVNİ KOCAMAN DENİZ BİLİMLERİ MERKEZİ AÇILDI

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Eğitim ve Uygulama Yerleşkesi, “H. Avni Kocaman Deniz Bilimleri Merkezi,” törenle açıldı. 

Haber Giriş Tarihi: 19.05.2022 00:09
Haber Güncellenme Tarihi: 19.05.2022 00:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bandirmayasam.com.tr
H. AVNİ KOCAMAN DENİZ BİLİMLERİ MERKEZİ AÇILDI

Hüseyin Avni Kocaman’ın adını yaşatacak olan Deniz Bilimleri Merkezi’nin açılış töreni yapıldı. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Eğitim ve Uygulama Yerleşkesİ’nde yapılan törene protokol üyeleri, Kocaman Ailesi ve çok sayıda davetli katıldı.  Törende açılış konuşmasını gerçekleştiren Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, yerleşke içinde yer alan birimlerle deniz kültürünü yaşatmayı amaçladıklarını söyledi.

Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Suyla kültürümüz az olduğu için neler yapabiliriz diye düşünerek bir deniz bilim merkezi kurmayı planladık. Türkiye'de bu anlamda ilk deniz bilim merkezi yok. Bu anlamda ilk olacak. İçinde akvaryumu, müzesi olan, denizciliği anlatan bir merkez olsun istedik. Bunu planladık ama maddi imkansızlıklar nedeniyle hayata geçiremedik. 1200 metrekare alana sahip olan alanı Kocaman ailesi bize tahsis etti. Üniversitemiz için bir şeyler yapmak istiyoruz dediler. İmar sorunu yaşayan bir yer olduğu için prefabrik binalar oldu. Marmara Adalar Belediyesi’nden mermer istedik. Sağ olsun belediye başkanımız gönderdi. İçindeki ıslak grubun tüm ekipmanlarını Kale Grubu tamamladı. Deniz Kuvvetlerinin elinde müzeye ait ne varsa bize verdiler, onlar da böyle bir destek verdiler. Hepsine müteşekkiriz. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Bandırma Belediyesi hepsi bir ucundan tuttu. Çok şükür bugün burayı açabildik. Biraz buruk açıyoruz, Avni Amcamız aramızda yok. Pandemi ve ekonomik sorunlardan dolayı açamadık. Vefatından önce projeyi ona anlattığımızda çok heyecanlanmıştı. Mekanı Cennet olsun. Deniz çok kıymetli. Dünyanın 4’te 3’ü deniz olduğu için denizler çok kıymetli ama biz denizleri çok kötü kullandık. Geçen sene müsilajla ilgili sıkıntıdan sonra eylem planı yaptık. Bu sene müsilaj olacak mı diye merak ediliyor. Veriler geçen yılki kadar yoğun olmasa da bu sene de olacağını gösteriyor.” dedi.  

Kocaman Ailesi adına konuşan Osman Kocaman, Babası H. Avni Kocaman’ın eğitime verdiği öneme dikkat çekerek üniversiteye destek vermeye devam edeceklerini belitti. Kocaman,  “Böyle güzel bir günde aramızda olduğunuz için hem şahsım hem de ailem adına çok teşekkür ediyorum. Öneri bizden geldi, çünkü bu babamın hayaliydi. Eğitme öğretime çok önem verirdi. Babam sürekli Bandırma ortaokulu yaşayıp İstanbul’a gitmiş ama şartlardan dolayı okuyamamış, geri dönmüş. O yüzden bizi hep okumak için teşvik ederdi. Kendi adına burslar verdi. Bizim mesleğimizde ciddi bir eksiklik var. Balıkçılık denizcilikten nasibini yeteri kadar alamamıştır. Genç balıkçılarımızı maalesef eğitemiyoruz. Bundan sonra şartlar oldukça hem gençleri hem Türk halkını denizle buluştururuz. Bizim en çok istediğimiz, eğitimli genç balıkçılar yetiştirmek. Bunun bir ilmi bilimi var, eğer bunları öğretebilirsek denizlerimizi de korumuş oluruz. Bu tesisler aslında ilk başlangıçtır. Bundan sonra elimizden geldiğince bu tesisleri artırarak geliştireceğiz. İnsanlarımızın denizle daha bilinçli bir şekilde buluşmasını sağlamak istiyoruz” diye konuştu.   

Öğrenci Sayısı 18 Bine Ulaştı

Rektör Prof. Dr. Süleyman Özdemir de üniversitenin her geçen gün büyüdüğüne ve Denizcilik Fakültesinin de üniversite için önemli bir değer olduğuna değindi. Özdemir şunları söyledi: “Üniversitemizin kuruluşundan beri belki de en çok keyif aldığım etkinliklerden birinde bir aradayız. Buradaki deniz bilim merkezimiz benim de çok değer verdiğim bir yer. İlk kurulduğumuzda akademik birimlerimizin sayısı çok azdı. 23 Nisan itibariyle 7. Yaşımıza girdik. 18 bin civarı öğrencisi olan bir üniversite haline geldik. Bu süreçte denizcilik fakültesi ön planda oldu. Bu açıdan iki ismin çok etkisi oldu. Bunlardan biri Osman Bey’dir. Çünkü bir araya geldiğimizde hep bana bunu sordu ve bunu önceledi. Buradan hareketle ve deniz şehrinde yaşıyor olmamız sebebiyle denizcilik fakültemize önem verdik. Bu anlamda Türkiye’de ihtiyaç var. Çünkü çok fazla denizcilik fakültesi yok. Mustafa Sarı Hocam da aramıza katıldı. Bugün en önde gelen denizcilik fakültelerinden biri olduk. Abartmadan söylüyorum; en modern, en çağdaş alt yapıya sahip denizcilik fakültesine sahibiz. Yeni bölümler açılması açısından önümüzde bir engel vardı. Onu da aştık.  Burayı gerçekleştirmek için pek çok kişinin emeği var. Avni amcaya rahmet diliyoruz. Keşke bizimle olabilseydi. Ama burada eğitim alan her kişi de ona da mutlaka dua edecek. Üniversitemize değer katan 8 yerleşkemiz var. Biz tercih edilen bir üniversiteyiz. Bunu gururla söylüyorum. Ben de başta Mustafa Hocam olmak üzere, katkı veren herkese çok teşekkür ederim.” 

Açılışta Kocam Ailesine ve merkezin yapımında emeği geçenlere plaketleri takdim edildi. Merkezin çatısı altında bulunan Denizcilik Müzesi ve Marmara Denizinde yaşayan balık türlerinin bulunduğu akvaryum protokol ve katılımcıların yoğun ilgisini topladı. /Umut Osman Sunci

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.