güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

BECERİNİ ÖĞREN, İSTİHDAMA KATIL!

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, İŞKUR, Güney Marmara Ajansı, Bandırma Rehberlik Araştırma Merkezi ve Şehit Öğretmen Mustafa Boz Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi ortaklığında Becerini Öğren İstidama Katıl Projesi hayata geçirildi.

Haber Giriş Tarihi: 07.01.2022 00:06
Haber Güncellenme Tarihi: 07.01.2022 00:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bandirmayasam.com.tr
BECERİNİ ÖĞREN, İSTİHDAMA KATIL!

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, İŞKUR, Güney Marmara Ajansı, Bandırma Rehberlik Araştırma Merkezi ve Şehit Öğretmen Mustafa Boz Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi ortaklığında Becerini Öğren İstidama Katıl Projesi hayata geçirildi.

Becerini Öğren İstidama Katıl Projesi, Onyedi Eylül Üniversitesi Konferans Salonu’nda yapılan programla hayata geçirildi. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, İŞKUR, Güney Marmara Ajansı, Bandırma Rehberlik Araştırma Merkezi ve Şehit Öğretmen Mustafa Boz Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi ortaklığıyla gerçekleştirilen proje programına; Rektör Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Doç. Dr. Ebru Kaya Mutlu, Bandırma İŞKUR Müdürü Emrullah Narin, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı, Prof. Dr. Oktay Eray katıldı.

Doç. Dr. Ebru Kaya, sunumunun başında, engelli bireyleri,  “Doğuştan veya sonradan herhangi bir hastalık kaza sonucu bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal, sosyal yetilerini çeşitli derecelerde kaybetmiş, normal yaşamın gereklerine uyamayan kişiler,” sözleriyle tanımlayarak şunları söyledi, “ Engelli bireyler görme, işitme, dil ve konuşma, ortopedik, zihinsel, ruhsal ve duygusal, süreğen hastalık, çoklu engellilik olarak gruplara ayrılmaktadır. Engellilerin karşılaşmış oldukları sorunların en başında istihdam sorunu gelmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2019yılı verilerine göre, Türkiye genelinde engelli bireylerin %80.1’inin herhangi bir işte çalışmadığı tespit edilmiştir. Engelli bireylerin istihdamının sağlanmasında sanayinin gelişmiş olduğu merkezler önemli bir yere sahiptir.

2002 yılı TÜİK verilerine göre Marmara Bölgesi’nde diğer bölgelere kıyasla engellilerin iş gücüne katılım oranının en fazla, işsizlik oranının ise en az olduğu bulunmuştur. Marmara Bölgesindeki en önemli sanayi kentlerinden biri olan Bandırma, Balıkesir iline bağlı bir sahil ilçesidir. İlçenin ekonomisi sanayi başta olmak üzere, ticaret, tarım ve hayvancılık sektörlerinde ön plana çıkmaktadır. Sanayi sektörü anlamında Bandırma Ticaret Odası’nın desteği ile kurulan Bandırma Organize Sanayi Bölgesi, birçok firmayı bünyesinde bulundurmaktadır. İstihdam alanlarının sırasıyla sanayi, tarım ve hizmetler sektöründe daha fazla olduğu belirtilmektedir.

Diğer yandan, Dünya genelinde engellilerin çalışma hayatına girmelerinde en kolay ve en yaygın yöntem olarak kota sistemi kullanılmaktadır. Kota sistemi, işletmelerin belirli oranda ve sayıda engelli çalıştırmalarının devlet tarafından zorunlu tutulduğu bir sistemdir. Ancak işletmelerde işverenlerin engelli istihdam etmeme gerekçeleri içerisinde işe-sektöre uygun engelli bulunamaması en yüksek orana sahiptir. Bu nedenle ilgili işe-sektöre uygun engelli bireylerin bulunmasında, engelli bireyin engeline özgü değerlendirmelerin yapılması ve ilgili işe-sektöre yönlendirilmesi önemli görünmektedir.

Engelli bireylerin ekonomik ve sosyal hayata katılımlarının sağlanması, istihdam edilebilirliğinin arttırılması, sosyal girişimciliğin ve yenilikçiliğin desteklenmesi, toplumsal farkındalığın arttırılması ve sosyal sorumluluk uygulamalarının yaygınlaştırılması amacıyla Becerini Öğren İstihdama Katıl başlıklı slogan ile yola çıkılan proje, 16-35 yaş arası genç engelli bireyleri kapsamaktadır. Bu proje, engelli bireylerin becerilerine yönelik kapsamlı değerlendirilmesini ve becerileri doğrultusunda işe-sektöre uygun istihdama katılımının sağlanmasını hedeflemektedir. Hazırlanacak proje Bandırma ilçesi özelinde başlayacak, öncelikle Balıkesir ili genelinde daha sonra Türkiye’deki diğer şehirlerde benzer uygulamaların geliştirilmesine öncülük edecektir. Bu sayede engelli bireylerin toplumsal katılımının sağlanması toplum dinamiklerinin ve üretkenliğin gelişmesini beraberinde getirecektir.” /Ahmet Türkmen-Umut Osman Sunci

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.