Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Mustafa Hatipoğlu, Batı Nil Virüsü’ne Kuşların Göç Yolları Üzerinde Daha Çok Rastlandığını Ve Toplumun Konuyla İlgili Bilinçlendirilmesi Gerektiğini Söyledi.
Özel Bandırma Royal Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Mustafa Hatipoğlu, son yıllarda Türkiye’de de görülen Batı Nil Virüsü hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Dr. Hatipoğlu virüsün bulaşma yolu ve bulaştığında oluşabilecek belirtiler ile ilgili süreci anlatarak virüsten korunma yolları ile ilgili uyarılarda bulundu.
Dr. Hatipoğlu, “Batı Nil Virüsü, şu sıralar gündemde olan bir konu. Özellikle kuşlar bu virüsü taşıyor ve kuşları ısıran sivrisinekler aracılığıyla da insanlara bulaşabiliyor. Bu açıdan göçmen kuşların geçtikleri alanlarda yaşayanlar insanlar için önemli bir durum. Konu ile ilgili yapılabilecek en önemli şey ise insanların bilinçlendirilmesidir.
Sivrisinek ile insanlara bulaşan Batı Nil Virüsü’nün, 2-15 günlük bir inkübasyon periyodu var. Grip benzeri şikayetler yapar. Baş, vücut ağrısı, bitkinlik, halsizlik ve hafif ateş gibi belirtiler olabilir. Ayrıca bu virüs %80 civarında da sessiz seyreder. Sadece %20 civarında grip benzeri şikayetler vardır. %1’den daha az da sinir sistemini tutabilir, bu da ağır bir tabloya yol açarak ölüme neden olabilir.
Bu virüsten korunabilmenin yolunu, bireysel ve toplumsal açıdan değerlendirebiliriz. Bireysel olarak evimizden başlarsak camlara sineklik kullanabiliriz. Sinek kovucular da olabilir. Sinek popülasyonu yüksek olan yerlerde dışarı çıkmak zorundaysak uzun kollu giysiler tercih edebilir ya da açık olan yerlerimize sinek kovucu spreyler sıkabiliriz. Toplumsal olarak ise özellikle sivrisinek larva alanlarında etkin mücadele ve güncel sivrisinek haritalarının çıkartılması yapılabilir. Uzun vadede ise Batı Nil Virüsü’nün varlığı ile ilgili toplumu bilinçlendirmeye yönelik broşürler, kamu spotları oluşturulabilir.
Toplu kuş ölümlerinin ve at ölümlerinin yaşandığı yerlerde bunların mutlaka tetkik edilip, araştırılması gerekir. Çünkü sivrisinek yoluyla bulaşan Batı Nil Virüsü insanlarda ve bir de atlarda hastalık yapabilir,” dedi./Umut Osman Sunci-Özlem Kurt
